Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη υφυπουργού Αναπτυξης στον δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.


Επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης στο δημαρχείο Ι.Π. Μεσολογγίου και σύσκεψη για τα έργα στον δήμο
Θ. Μωραΐτης: «Σε δρόμο ανάπτυξης το Μεσολόγγι»
Έργα 60 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ στον διευρυμένο δήμο

Το Δημαρχείο Ι.Π. Μεσολογγίου, επισκέφτηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, όπου και συμμετείχε σε σύσκεψη, παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε αναλυτική ενημέρωση και ουσιαστικά επισφραγίστηκε το θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβλήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, για την υλοποίηση έργων στην περιοχή, που «θα αφήσουν το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα», όπως σημείωσε ο υφυπουργός.
Ειδικά στον δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου αξιοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ , το ΕΠΕΡΑΑ, το ΠΔΕ, κ.α. για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης που οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, με την έννοια ότι ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εντάξεις.
Έτσι, μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ, υπάρχουν ήδη εντάξεις έργων προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ και μέχρι τα τέλη Απριλίου θα ολοκληρωθούν δύο ακόμα εντάξεις έργων με τις οποίες ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΠΕΡΑΑ για το Δήμο Μεσολογγίου θα φτάσει περίπου στα 25 εκατομμύρια ευρώ.







Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κορυφώνεται η προσπάθεια για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του κέντρου ενημέρωσης και προβολής για το αυγοτάραχο. (900.000 ευρώ)
Στον Δήμο Μεσολογγίου έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας έργα προϋπολογισμού 26,8 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν δώσει ήδη δαπάνες 7 εκατομμυρίων ευρώ ενώ αναμένονται εντάξεις έργων ύψους 8 ακόμα εκατομμυρίων
Συνολικά το ΕΣΠΑ στον Δήμο Μεσολογγίου θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολούθως, έγινε ενημέρωση για τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ από τον Υφυπουργό, με επαρκείς πιστώσεις για το 2012, όπως η μετεγκατάσταση του ΕΠΑΛ Κατοχής , η ανάπλαση της παραλίας του Αιτωλικού, η αποκατάσταση του κτιρίου Συγγρού αλλά και η χρηματοδότηση της μελέτης για το μουσείο εικονικής ιστορίας της Εξόδου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό σε καλό δρόμο βρίσκονται τα θέματα του μουσείου εικονικής πραγματικότητας, αλλά και του αρχαιολογικού μουσείου Μεσολογγίου. Ο υφυπουργός τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου του πρώτου τμήματος του οδικού άξονα Πλατυγιάλι – Γουριά, προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει την κατασκευή των πρώτων έξι χιλιομέτρων και την μελέτη για τα υπόλοιπα έξι, ανακοίνωση που έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Σε δήλωση του, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Θάνος Μωραΐτης τόνισε: «Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, που ξεκίνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια και τα αποτελέσματα πλέον φαίνονται. Καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία που είχαμε στα χέρια μας. Η περιοχή του Μεσολογγίου πρέπει να στηριχτεί, η καλή συνεργασία με τον δήμο Μεσολογγίου, έφερε αυτά θα αποτελέσματα και πιστεύω πως πλέον μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους , δρόμους ανάπτυξης και να εξασφαλίσουμε στους κατοίκους, ένα καλύτερο μέλλον που δικαιούνται. Σε αυτό το αποτέλεσμα δεν φτάσαμε τυχαία. Υπήρχε ένας σοβαρός συντονισμός, υπήρχε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και έτσι μπορούμε σήμερα να παρουσιάζουμε στο Μεσολόγγι και σε όλη την Αιτωλ/νία, μια σειρά από έργα, που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον και να δώσουν ξανά ελπίδα.»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, είπε: «Στην διάρκεια της συνάντησης μας με τον υφυπουργό, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την πορεία των έργων που ήδη έχουν ενταχθεί, είτε εντάσσονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφορούν τον διευρυμένο δήμο. Είναι έργα που μπορούμε να χωρίσουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Έργα περιβάλλοντος, έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και έργα για την ποιότητα ζωής και τις αναπλάσεις.
Πιστεύω ότι συνολικά για τον δήμο, μέχρι το τέλος της τετραετίας, θα έχουν δημοπρατηθεί έργα της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι σημαντική η συμβολή, συμπαράσταση και η βοήθεια του υφυπουργού σε όλα αυτά τα ζητήματα, γιατί εμείς μπορεί να έχουμε την επάρκεια και την ωριμότητα των τεχνικών μελετών, αλά ξέρετε πολύ καλά ότι αν δεν είχαμε την στήριξη στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη λειτουργία του κράτους, δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Με την αμέριστη συμπαράσταση του υφυπουργού, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έναν αναπτυξιακό δρόμο που λύνει κοινωνικά προβλήματα και που μπορεί να σηματοδοτήσει μια άλλη πορεία τα επόμενα χρόνια.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου