Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Όχι στην αναπηροφοβία!


Ε.Σ.Α.μεΑ.: Όχι στην αναπηροφοβία!
Εμείς, οι έλληνες και ελληνίδες με αναπηρία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την απογραφή!

Η διαδικασία απογράφης στα ΚΕΠ των δικαιούχων επιδομάτων πρόνοιας ολοκληρώθηκε, ενώ η καταρράκωση της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία και της αναπηρικής οικογένειας εντείνεται… Όμως τα αποτελέσματα της απογραφής, όπως είναι φανερό από την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Θα γνωρίζουμε τον αριθμό των δικαιούχων, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, προς τα τέλη Ιουνίου.

Για μια ακόμα φορά οι πολίτες, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, πληρώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την ολιγωρία, την ανεπάρκεια και την ανικανότητα των θεσμών του κράτους και της Πολιτείας να προστατεύσουν και να διαχειριστούν την πολύ ευαίσθητη υπόθεση χορήγησης κοινωνικών παροχών.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., όλες οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε όλη τη χώρα, στήριξαν την απογραφή και στηρίζουν κάθε προσπάθεια οριστικής εκκαθάρισης αυτής της υπόθεσης που πληγώνει και καταρρακώνει την αξιοπρέπεια και την ηθική υπόσταση των ελλήνων και ελληνίδων με αναπηρία.

Εμείς, οι έλληνες και ελληνίδες με αναπηρία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την απογραφή! Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την επανεξέταση και τον επανέλεγχο! Αυτό που μας πληγώνει, αυτό που μας τρομάζει είναι η συλλήβδην ενοχοποίηση, η ομαδική στοχοποίηση, η δημιουργία αναπηροφοβίας στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο - κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά - στην περίοδο της κρίσης, γιατί δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής απονεύρωσης και κοινωνικής αποδοχής περιοριστικών μέτρων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.







Κάνει δε ιδιαίτερη εντύπωση, ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των δημόσιων, τα οποία οι έλληνες και ελληνίδες με αναπηρία επίσης χρηματοδοτούν για τη λειτουργία τους, όπως όλοι οι πολίτες, δεν έδωσαν βήμα στους εκπροσώπους των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς της δεν ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση! Εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος δεν μετέχουν σε καμία διαδικασία απονομής ποσοστού αναπηρίας ή χορήγησης επιδομάτων! Αντίθετα, διαχρονικά, από την ίδρυσή της η Συνομοσπονδία, αλλά και οι φορείς μέλη της, έχουν πάρει σαφή, σταθερή και αταλάντευτη θέση για την υπόθεση του φαινομένου των αναπήρων «μαϊμού» και των πολιτικών «μαϊμού».

Συγκεκριμένα, το αναπηρικό κίνημα της χώρας, με αίσθημα ευθύνης, από την ίδρυση της Ε.Σ.Α.μεΑ. το 1989, πρότεινε και διεκδίκησε αδιάβλητα τη θέσπιση της κάρτας αναπηρίας, ακριβώς για να αποφύγουμε όλη αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση που υπάρχει στη χώρα. Αφήνουμε να κρίνουμε οι πολίτες τι έπραξαν όλες οι Κυβερνήσεις για αυτό το θέμα και πως μετέτρεψαν την κάρτα αναπηρίας σε κάρτα αδιαφορίας και ολιγωρίας στην καλύτερη περίπτωση.

Το αναπηρικό κίνημα πρότεινε και διεκδίκησε από τη δεκαετία του ’90, και μάλιστα από τη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να δημιουργηθεί Ενιαία Αρχή Πληρωμής Επιδομάτων Αναπηρίας, όπως υπάρχει για τα πολυτεκνικά επιδόματα. Ας κρίνουν οι πολίτες ποιοι ευθύνονται που αυτό δεν έγινε πράξη τόσα χρόνια. Γιατί εάν υπήρχε Ενιαία Αρχή Πληρωμής θα μπορούσε να χορηγηθεί η Κάρτα Αναπηρίας, δεν θα χρειαζόταν η απογραφή και θα είχε παταχθεί με οριστικό τρόπο το φαινόμενο των αναπήρων «μαϊμού», της συναλλαγής, της διαπλοκής και της απάτης.

Πάνω από 20 χρόνια, όλες οι Κυβερνήσεις, με ιδιαίτερη ένταση κατά καιρούς κατακεραυνώνουν το φαινόμενο των αναπήρων «μαϊμού», αλλά επίσης όλη αυτήν την περίοδο καμιά σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική δεν τέθηκε σε ισχύ για να θέσει σε λειτουργία την αναγκαία μεταρρύθμιση που απαιτείται στο σύστημα παροχής προνοιακών επιδομάτων. Υπάρχουν υπεύθυνοι και αυτοί έχουν όνομα! Να αναλάβουν την ευθύνη τους! Γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν τιμωρήθηκε; Ποια εχέγγυα υπάρχουν τώρα ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν;

Το αναπηρικό κίνημα θα στηρίξει μέχρι τέλους την εκκαθάριση αυτής της υπόθεσης. Όμως δεν θα δεχτούμε ποτέ η απογραφή να γίνει προγραφή της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Επιτέλους, ας πάρει θέσει και η ελληνική δικαιοσύνη! Επιτέλους, ας παρέμβουν και οι εισαγγελείς της χώρας, προς όλες τις κατευθύνσεις!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου