Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το προσεχές Σάββατο η παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Κερύνεια Αιγιαλείας. Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης, στην αίθουσα συνεδρίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στις 7.30 το απόγευμα, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Τίτου Χριστοφίδη ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και ο Σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή», με την υποστήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Βασικοί ομιλητές στην ημερίδα θα είναι ο κ. Χριστοφίδης, με τίτλο της ομιλίας του «Από την Κερύνεια… στην Κερύνεια» και η Ερωφίλη – Ίρις Κόλια, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τίτλο της εισήγησης της «Αρχαία Κερύνεια: Η συστηματική έρευνα των τελευταίων χρόνων».









Στην εκδήλωση χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Απόστολος Βουλδής (η ΕΣΗΕΠΗΝ έχει αδελφοποιηθεί με την Ένωση Συντακτών Κύπρου) και εκ μέρους του Συνδέσμου «Αχαιών – Ακτή» ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Βουρλιόγκας. Θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Αχαιών Ακτή» Αναστάσιος Στασής.

Όπως σημειώνει η κ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλα «τα ερείπια της Αρχαίας Κερύνειας, πόλης της Αιγιαλείας, σώζονται σε ύψωμα βόρεια του σημερινού χωριού Μαμουσιά, ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Κερυνίτη και Βουραϊκού (του αρχαίου Ερασίνου) και στις αρχαίες πόλεις Ελίκη και Βούρα. Η θέση βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μ. πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο με προσανατολισμό προς την ορεινή ενδοχώρα και είναι φυσικά οχυρή, αφού προστατεύεται από απότομους γκρεμούς στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά της. Η ταύτισή της με την Κερύνεια επιβεβαιώθηκε το 1974 με την εύρεση πήλινης κεραμίδας με εγχάρακτο το όνομα ΚΑΡΥΝ[ΑΙΩΝ]. Η τειχισμένη πόλη βρίσκεται στο ύψωμα Βουνί. Σώζονται τα κατάλοιπα του αρχαίου τείχους, του θεάτρου και πολλών κτιρίων. Από το 2000 που άρχισε η έρευνα της πόλης από τη ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α έχει καθαριστεί μεγάλο τμήμα της πόλης από τη βλάστηση και την επιφανειακή επίχωση, όπως και το τείχος σε όλη την περίμετρό του, έχει διανοιχθεί τομή στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου και έχει αρχίσει η ανασκαφή μεγάλου δημόσιου κτιρίου. Το 2004 η ανασκαφή της αρχαίας Κερύνειας κηρύχθηκε συστηματική από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε απόσταση 900 μ. βορειοανατολικά της πόλης στη θέση Ελληνικό, σώζονται τα κατάλοιπα αρχαίου ιερού, όπου σήμερα είναι κτισμένο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως στο παρελθόν αρχιτεκτονικά μέλη και θραύσματα γλυπτών, ενώ επιφανειακά υπάρχει πληθώρα οστράκων και κεραμίδων. Δυτικά του ναϊδρίου του Προφήτη Ηλία ήταν ορατά τα κατάλοιπα αρχαίου οικοδομήματος σχετικά μικρών διαστάσεων. Η ανασκαφή άρχισε το 2001 και συνεχίζεται ως σήμερα. Έχουν αποκαλυφθεί τα θεμέλια μικρού ναού του 4ου αι. π.Χ. και ενός μεγάλου δωρικού ναού με το βωμό του που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Τα ευρήματα είναι σημαντικά, ενώ ξεχωρίζουν τα θραύσματα των γλυπτών που κοσμούσαν το αέτωμα του δωρικού ναού. Πρόκειται για έργα εξαιρετικής τέχνης, εφάμιλλα των συγχρόνων τους αετωματικών γλυπτών από το ναό της Αφαίας στην Αίγινα».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου