Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ, ΟΧΙ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ.


Την βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την κατασκευή στην Πάτρα Κεντρικής Κρεαταγοράς, στα πρότυπα των αγορών που λειτουργούν στην Αθήνα (Ρέντη) και στη Θεσσαλονίκη, ζήτησαν σήμερα τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας που με επικεφαλής τον Πρόεδρο Παναγιώτη Σκέντζο συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, όπως επεσήμαναν τα μέλη της διοίκησης, επαναφέρει την πρόταση της δημιουργίας Κεντρικής Κρεαταγοράς με σκοπό την δημιουργία ενός ενιαίου χώρου για το χονδρεμπόριο κρέατος, με ευνοϊκές προϋποθέσεις και όρους υγιούς ανταγωνισμού ώστε αφ’ ενός να εξυπηρετούνται οι καταστηματάρχες κρεοπώλες του λιανικού εμπορίου και αφ’ ετέρου να υπάρχει εγγύηση της ποιότητας των προϊόντων που έχουν τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή. Μάλιστα, όπως υπογραμμίστηκε, ενδεικνυόμενος χώρος για την εγκατάσταση μιας τέτοιας υποδομής είναι το ΒΙΟ.ΠΑ στην περιοχή Γλαύκου.







Ο κ. Σκέντζος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της Κεντρικής Κρεαταγοράς από το Ταμείο Jessica το οποίο, ως γνωστόν, έχει χαρακτήρα χρηματοδότησης αστικών αναπλάσεων με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να αναληφθεί σύντομα κοινή πρωτοβουλία ώστε τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών να ενημερωθούν σε βάθος για τις προβλέψεις του Ταμείου Jessica και τις σχετικές δυνατότητες που απορρέουν από αυτό.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών περιέγραψε την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την δραματική πτώση του τζίρου, την φορολόγηση, την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, την αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, τα απανωτά λουκέτα κ.α. Και ζήτησαν από την Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω του ΕΣΠΑ.

Επ’ αυτού ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε την Τρίτη ένα αναλυτικό πλαίσιο θέσεων και προτάσεων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνο Μωραΐτη, με έξι σημεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΠΕΠ και λοιπών πόρων του ΕΣΠΑ.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Πρέπει με κάθε τρόπο να δουλέψουμε ώστε ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, με έμφαση στους κλάδους που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και εξωστρέφεια. Και πάνω σ’ αυτήν την πολιτική εδράζονται όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφέρεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

Μάλιστα, στις προτάσεις της Περιφέρειας που εστάλησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «Νέα Δράση Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με εκταμίευση (ως προκαταβολή) του 60% της συνολικής χρηματοδότησης των επιλέξιμων δαπανών.

«Η μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει να μείνει όρθια και ζωντανή. Και αυτό το έχει αντιληφθεί απόλυτα το Υπουργείο Ανάπτυξης, γι’ αυτό άλλωστε δρομολογήθηκε η πρωτοβουλία μεταφοράς, για το σύνολο της χώρας, 500 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς, σχεδόν σε καθημερινή βάση, πιέζουμε ώστε το πρόγραμμα αυτό να αρχίσει να υλοποιείται στον συντομότερο δυνατόν χρόνο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ

Στην διάρκεια της συνάντησης η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών έθεσε και το ζήτημα της διενέργειας ελέγχων στην αγορά ενόψει του Πάσχα. Ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι ήδη οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, με την συνεργασία του ΕΦΕΤ, προετοιμάζουν ευρύ πρόγραμμα εντατικών ελέγχων με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την διαφύλαξη των ισότιμων όρων ανταγωνισμού.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου