Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ - ΕΡΩΤΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, με την οποία ζητάει να ασκηθεί από το Υπουργείο η επιβαλλόμενη από το Νόμο (3113/2003) εποπτεία στη Διεθνή Ακαδημία της Ελευθερίας, ώστε να λειτουργήσει και να επιτελέσει τους σημαντικούς σκοπούς της.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, το μοναδικό ίδρυμα ελευθερίας στον κόσμο, ιδρύθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το έτος 2003, κατόπιν πρότασης Νόμου 210 Βουλευτών όλων των Κομμάτων, (Νόμος 3113/2003, ΦΕΚ Α΄ 42/19.2.2003), και έχει έδρα την Ιερά Πόλη της Ελευθερίας, το Μεσολόγγι.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 108/2003 (ΦΕΚ Α΄ 107/31.5.2006) καθορίζονται οι δραστηριότητες υλοποίησης του σκοπού της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας, καθώς και η διοίκησή της, με την Ολομέλεια και τη Σύγκλητο. Κύριος σκοπός της Ακαδημίας, ανάμεσα σε άλλους, είναι η μελέτη και η έρευνα του φαινομένου της Ελευθερίας, από θεσμική, φιλοσοφική, ιστορική, επιστημολογική, κοινωνική και κάθε άλλη πλευρά, καθώς και η προώθηση επιστημονικών επιμορφωτικών δράσεων και η διεθνής προβολή.








Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πλήρης λειτουργία της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας θα προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες του τριγώνου Ολυμπία-Μεσολόγγι-Δελφοί, θα ισχυροποιήσει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της Ιεράς Πόλης και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση του τουρισμού και του πολιτισμού της Ελλάδας, αλλά και στην τοπική ανάπτυξη.
Μέχρι σήμερα, αρκετά χρόνια μετά την Ίδρυση της Ακαδημίας, και παρά τις φιλότιμες, άοκνες και μακροχρόνιες προσπάθειες προσώπων, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος σχετικά με την λειτουργία του σημαντικού αυτού θεσμού, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν άσκησε την επιβαλλόμενη από το Νόμο 3113/2003 εποπτεία.
Επειδή η Ελλάδα θα πρέπει να προβάλλει και να αξιοποιήσει στο σημερινό διεθνοποιημένο κόσμο το συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι ο Πολιτισμός, και να πρωτοστατήσει στην ανάδειξη των αξιών της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σήμερα αποκτούν ξεχωριστή σημασία.
Επειδή η λειτουργία της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας θα δικαιώσει τα ιδανικά, τους αγώνες και την Ιστορία της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, διαχρονικό σύμβολο των υπέρτατων αυτών αξιών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
• Εαν προτίθεται να ασκήσει την επιβαλλόμενη από το Νόμο 3113/2003 εποπτεία στη Διεθνή Ακαδημία της Ελευθερίας, ώστε να λειτουργήσει και να επιτελέσει τους σημαντικούς σκοπούς της;»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου