Η Δια Βίου Μάθηση μοχλός ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα
Μεγάλο και πολύπλευρο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει το πεδίο της Δια Βίου Μάθησης με κύριο στόχο τη συνεισφορά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στη συνεχή αναβάθμιση της Παιδείας, αλλά πολύ περισσότερο στην υλοποίηση νέων καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καταπολέμηση της αυξανόμενης ανεργίας.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής πραγματοποιήθηκε ειδική ημερίδα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την ολοκλήρωση του Έργου «Καινοτόμος στρατηγική ευαισθητοποίησης για τη Διά Βίου Μάθηση στην Ελλάδα: Install – Innovative Strategy For Raising Awareness of LLL in Greece», στην οποία και παρουσιάστηκε ο ρόλος και οι δράσεις που υλοποιούν και προγραμματίζουν στο πεδίο της Δια Βίου Μάθησης οι Περιφέρειες της χώρας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διήμερου Εθνικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης του τριετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος των Περιφερειών με προσαρμοσμένη στόχευση στις τοπικές ανάγκες.
«Είναι ένας δρόμος που πρέπει να διανύσουμε με επιτυχία, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Η Ευρώπη διαθέτει και εργαλεία και τεχνογνωσία, η Χώρα μας έχει να επιδείξει καλές πρακτικές του παρελθόντος και εμείς πρέπει όλα αυτά να τα εκμεταλλευτούμε. Οι Περιφέρειες θα πρέπει σε συνεργασία με τους Κεντρικούς Φορείς της Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, να ξεκινήσουμε ένα διάλογο ουσιαστικό, να καταγράψουμε τις θέσεις και τα προβλήματα, να αναζητήσουμε κοινές και εφικτές λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.
Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση και στην προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης με τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν κυρίως λόγω της έλλειψης πόρων αλλά και της γενικότερης υποβάθμισης στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το έχει αναδείξει ως ένα σημαντικό εργαλείο διεκδίκησης και υλοποίησης προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, αξιοποιώντας την εμπειρία των στελεχών και την προστιθέμενη αξία πλήθους υλοποιημένων έργων. Ήδη έχουμε στραφεί στη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με στόχο την άντληση πόρων, τη διεκδίκηση διακριτού και ζωτικού χώρου στο πεδίο της Δια Βίου Μάθησης και την άντληση τεχνογνωσίας» επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος προσθέτοντας πως «ως αυτοδιοικήσεις οφείλουμε να κινητοποιηθούμε σε ένα πεδίο όπως η Δια Βίου Μάθηση που μπορεί στη σημερινή συγκυρία να συνεισφέρει στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ποικιλοτρόπως».
Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη διοργάνωση της συγκεκριμένης συνάντησης είναι να γίνει δικτύωση όλων των Περιφερειών, καταγραφή προβλημάτων, θέσεων και προοπτικών, διατύπωση προτάσεων.
Στην ειδική ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι των Περιφερειών από όλη την Ελλάδα, έγινε εποικοδομητικός διάλογος, αντηλλάγησαν απόψεις και έγιναν ουσιαστικές προτάσεις, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και μήνυμα η Γενική Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης κ. Ελένη Καραντζόλα,.
«Ήταν πολύ ενθαρρυντική η συγκεκριμένη συνάντηση για το μέλλον της Δια Βίου Μάθησης όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε κάθε Περιφέρεια και ήδη με αφορμή αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνουμε νέες σχετικές πρωτοβουλίες για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη δράσεων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου