Η προέλευση είναι ένα, από τα βασικά κριτήρια, για τους καταναλωτές, όταν αγοράζουν τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) διενήργησε έρευνα, για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, για την προέλευση των τροφίμων. Η έρευνα διενεργήθηκε, στη Σουηδία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, από τις Ενώσεις Καταναλωτών - μέλη της BEUC, στις χώρες αυτές. Στην Ελλάδα, την έρευνα διενήργησε το ΚΕ.Π.ΚΑ.
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την προέλευση των τροφίμων, δημιουργεί σύγχυση. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης, για το ελαιόλαδο, τα ψάρια (εκτός των μαγειρεμένων και σε κονσέρβα), του μοσχαρίσιου κρέατος, των πουλερικών από τρίτες χώρες, του κρασιού, του μελιού, των αυγών και αρκετών φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Για τα υπόλοιπα τρόφιμα (π.χ. λουκάνικα, κομπόστες, μπισκότα, γιαούρτια, τυριά, ζάχαρη, ζυμαρικά, έτοιμα, ή μισομαγειρεμένα φαγητά), αυτή η σήμανση είναι προαιρετική. Η προαιρετική σήμανση εφαρμόζεται, με διαφορετικούς τρόπους, από τη βιομηχανία και τελικά, ο καταναλωτής «χάνεται», μέσα στην πολυμορφία και αδιαφάνεια:
• Με ποια κριτήρια, λουκάνικα, από χοιρινό Δανίας, που παρασκευάζονται, στο Η.Β., ονομάζονται βρετανικό προϊόν;
• Με ποια κριτήρια, γάλα, από το Λουξεμβούργο, που συσκευάζεται, στο Βέλγιο, πωλείται, ως βελγικό προϊόν;
• Με ποια κριτήρια, σάλτσα ντομάτας, που παράγεται, στην Κίνα, φέρει, στη συσκευασίας της, την Ιταλική σημαία, υπονοώντας ότι είναι ιταλικό προϊόν;
Η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα εφαρμοστεί, από το Δεκέμβριο του 2014, προβλέπει υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης, για το χοιρινό, το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας. Όμως, δεν ορίζει αν η προέλευση εξαρτάται, από τον τόπο γέννησης, ή ανατροφής, ή σφαξίματος των ζώων. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για τα βασικά συστατικά των τροφίμων, που έχουν υποστεί επεξεργασία.
Η έρευνα κατέδειξε ότι περισσότεροι, από 7 στους 10 καταναλωτές, θεωρούν την προέλευση, των τροφίμων σημαντικό κριτήριο, όταν αγοράζουν τρόφιμα. Μόνον 1 στους 10 καταναλωτές, είναι ικανοποιημένος, με τη σήμανση ότι τα τρόφιμά του προέρχονται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία των καταναλωτών θέλουν να γνωρίζουν τόσο τη χώρα, όπου εκτράφηκε ένα ζώο, όσο και τη χώρα, όπου το κρέας του έγινε π.χ. λουκάνικο, ζαμπόν ή μπέικον. Το ίδιο ισχύει και για τις κομπόστες, τις μαρμελάδες, ή τις σάλτσες. Οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν τη χώρα, όπου καλλιεργήθηκαν τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τη χώρα, όπου αυτά έγιναν κομπόστα, μαρμελάδα, ή σάλτσα. 6 στους 10 καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση των βασικών συστατικών ενός τροφίμου καθώς και τον τόπο, όπου έγινε η επεξεργασία του. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων, που έχουν ένα μόνο συστατικό, π.χ. ζάχαρη, αλεύρι, καφές, τσάι, αλάτι κ.λπ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σύμφωνα, με αντίστοιχα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου Νο389 καθώς και με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΕ.Π.ΚΑ., που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 (http://kepka.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1924&Itemid=93).
Οι Ενώσεις Καταναλωτών, στην Ευρώπη, ζητάμε:
• Να γίνει υποχρεωτική η σήμανση της προέλευσης, για όλα τα κρέατα (και όταν αποτελούν συστατικά επεξεργασμένων τροφίμων), για το γάλα (και όταν αποτελεί συστατικό γαλακτοκομικών και τυροκομικών), για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρούτα και λαχανικά), για τα τρόφιμα που έχουν ένα μόνο συστατικό (π.χ. αλεύρι, ζάχαρη, λάδια κ.λπ.) καθώς και για τα βασικά συστατικά, που αποτελούν το 50% των επεξεργασμένων τροφίμων.
• Η σήμανση προέλευσης πρέπει να αναφέρει τη χώρα.
• Πρέπει να οριστούν τα κριτήρια, που θα προσδιορίζουν την προέλευση, για τα κρέατα και τα πουλερικά.
• Η προέλευση των βασικών συστατικών πρέπει να συνδεθεί, με τον τόπο καλλιέργειας, για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γεωργικά προϊόντα και με τον τόπο ανατροφής, για τα προϊόντα κρέατος.
Ο αγώνας, για τη σήμανση της χώρας προέλευσης, διαρκεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ας ακούσει τους προβληματισμούς των καταναλωτών και ας μην ενδώσει, στα οικονομικά συμφέροντα της βιομηχανίας τροφίμων.
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ.,
τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου