Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΤΕΙΩΝ.


Επίσκεψη στο Δήμο Φυτειών πραγματοποίησε στις 23/9/2010 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Τάσος Αποστολόπουλος στα πλαίσια ευρύτερης περιοδείας του στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Συνοδευόμενος από το Νομάρχη Αιτ/νίας Θύμιο Σώκο ,τους Αντινομάρχες Χρήστο Πετρόπουλο, Δημοσθένη Καπώνη και Γιάννη Λύτρα αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και της Νομαρχίας συμμετείχε σε σύσκεψη με την Δημοτική Αρχή , φορείς και πολίτες του Δήμου Φυτειών.Κατά την προσφώνησή του ο Δήμαρχος Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας αναφέρθηκε στα έργα πολιτικής προστασίας που έγιναν αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 , αλλά και σε αυτά που σχεδιάζονται μετά την έγκριση χρηματοδότησης που υπήρξε από 8/9/2010 ειδικά για πυρόπληκτες περιοχές από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών(γνωστό ως Ταμείο Μολυβιάτη).Πρόκειται για τα έργα:


(ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ( Δ.Δ. ΦΥΤΕΙΩΝ).Δ. ΦΥΤΕΙΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Προϋπολογισμός 175.000 Ευρώ ΚΑΙ
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΣΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΕΙΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.
Προϋπολογισμός 287.000,00 Ευρώ)
Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση και παρουσίαση της μελέτης του έργου: «Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα – Μύτικας»
Ο Δήμαρχος Φυτειών φανερά δικαιωμένος ως προς το όραμά του να καταστήσει το Δήμο Φυτειών «ΠΥΛΗ του ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ», αναφέρθηκε στο ιστορικό των επίμονων προσπαθειών του ,αλλά και στην άριστη συνεργασία του Δήμου, της Νομαρχίας και της Περιφέρειας για να φτάσουμε στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και στην επικείμενη δημοπράτηση του.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στις υποδομές της περιοχής του Ξηρομέρου αφού ο νέος δρόμος θα συνδέει την Ιόνια οδό (κόμβος Κουβαρά) με το κεντρικό Ξηρόμερο συμβάλλοντας στην άρση της απομόνωσης του.
Ταυτόχρονα καθιστά το Δήμο μας «Πύλη του Ξηρομέρου» διευρύνοντας έτσι την αναπτυξιακή του προοπτική. Η αναγνώριση του Γεωγραφικού Προνομίου του Δήμου Φυτειών, αλλά και η ουσιαστική αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας όχι μόνο του Δήμου Φυτειών , αλλά ολόκληρου του Ξηρομέρου ήταν και είναι Στρατηγικός Στόχος της Δημοτικής Αρχής.» Αναλόγως και ο Νομάρχης και ο Περιφερειάρχης πρόσθεσαν στοιχεία για την σκοπιμότητα του έργου και την μελλοντική του αναπτυξιακή προσφορά συνολικά στην οικονομία της περιοχής . «Δεν σας κρύβω ότι το οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας είναι το χειρότερο που υπάρχει στην χώρα.
Με τον Νομάρχη, καθίσαμε ατέλειωτες ώρες και πήραμε την απόφαση το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων από το ΕΣΠΑ για έργα οδοποιίας να το διαθέσουμε στην Αιτωλοακαρνανία.
Με συγκρούσεις, δεν ήταν απλό.
Έτσι πήραμε την απόφαση μέσα στα πενήντα (50) εκατομμύρια ευρώ να εντάξουμε αυτό το έργο το οποίο για την περιοχή είναι σημαντικότατο.
Αν σε αυτό προσθέσετε ότι σήμερα εντάξαμε στο ΕΣΠΑ, μετά από αξιολογήσεις που έγιναν από την διαχειριστική αρχή, το δρόμο πρόσβασης προς το ΧΥΤΑ Λεπενούς και εάν αθροίσετε και την είσοδο του Μεσολογγίου καταλαβαίνετε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων που υπήρχαν στο ΕΣΠΑ για οδικά έργα και όχι μόνο, δόθηκαν στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Και δόθηκαν για δυο λόγους.
Διότι και η πολιτική βούληση υπήρχε εκ μέρους μου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και στο γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας είχε ωριμάσει μελέτες και έτσι μπορούσαμε να περπατήσουμε σε δρόμους πιο ασφαλείς που δεν θα μας δημιουργήσουν προβλήματα και οπισθογυρίσματα διότι στην Ελλάδα όπως σωστά λέει ο Νομάρχης η διαδικασία τρώει την ουσία», είπε στην ομιλία του ο κ. Τάσος Αποστολόπουλος. Από την πλευρά του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος τόνισε:
«Με το έργο αυτό επανασχεδιάζεται ο οδικός χάρτης του Ξηρομέρου αλλά και του νομού γενικότερα.
Έχουμε έναν κάθετο δρόμο στον Δυτικό Άξονα με καλές προδιαγραφές που άρει την επικινδυνότητα και βεβαίως εξασφαλίζει ταχύτητα και ασφάλεια πρόσβασης εκεί που πρέπει να πάμε.
Γιατί πρέπει να ξεκινάμε από κάπου για να καταλήγουμε κάπου.
Στο ενδιάμεσο αυτής της διαδρομής το πιο προνομιούχο κομμάτι είναι οι Φυτείες.
Είναι κομβικό σημείο πλέον για την εξέλιξη και την ανάπτυξη, μέσω των οδικών αξόνων, οι Φυτείες.
Γιατί απ’ τις Φυτείες θα πάμε στον Αστακό, στο Πλατυγιάλι και στην Παραϊόνια οδό.
Παράλληλα αναδεικνύονται τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για το καλό μας μέλλον, μέλλον με ανάπτυξη και παραγωγή, όχι μέλλον με χουζούρι και επιδοτήσεις.
Ο κ. Αποστολόπουλος δεν ήρθε σήμερα εδώ γενικώς και αορίστως και εγώ δεν ήρθα νωρίτερα.
Δεν ήρθα να εξαγγείλω παρότι μου είχε προταθεί από πολλές πλευρές. Ήρθαμε να πούμε ότι τώρα ξεκινάμε.
Σε εξήντα (60) μέρες από τώρα το έργο δημοπρατείται αφού πέρασε όλα τα φίλτρα των διαδικασιών για να είναι ένα έργο όπως πρέπει, την στιγμή που χρηματοδοτείται βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά έχει και τις προδιαγραφές του σωστού οδικού άξονα.
Το έργο αυτό είναι επένδυση για την κοινωνία και για το μέλλον των παιδιώνΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου