Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η Βουλή «υιοθετεί» όλα τα ανήλικα παιδιά των πιλότων που «έπεσαν» στο καθήκον.


Ομόφωνα δεκτή έγινε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, να «υιοθετήσει» η Βουλή όλα τα ανήλικα παιδιά των πιλότων των αεροσκαφών που έχασαν τη ζωή τους, την ώρα του καθήκοντος, από το 1996 (Ίμια) και εντεύθεν.
Πρόκειται για 29 επιπλέον ανήλικα παιδιά, πέραν των ανηλίκων τέκνων του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη και του Ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη για τα οποία η Βουλή έχει λάβει ομόφωνη απόφαση στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, όπως και του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη με προγενέστερες αποφάσεις της Βουλής.


Φ. Πετσάλνικος: «Ελάχιστος φόρος τιμής»

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι «η συμβολική υιοθεσία των παιδιών αυτών από τη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που με θάρρος, αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη χώρα, σε αυτούς που με αποφασιστικότητα και ηρωισμό “έπεσαν” για χάρη της πατρίδας αφήνοντας πίσω τους όχι μόνο συζύγους αλλά και ανήλικα τέκνα».
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, η Βουλή θα καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικα τέκνα μέχρι την ενηλικίωσή τους και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό αυτό καθορίστηκε στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δυο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα.
Συγκεκριμένα, η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάβει την «υιοθεσία» και των παρακάτω 29 ανήλικων παιδιών των άτυχων πιλότων:
Από το συμβάν στα Ίμια έχασε τη ζωή του ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Χριστόδουλος Καραθανάσης, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου. Στο ίδιο ατύχημα έχασαν τη ζωή τους οι Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός.
Στις 15 Ιουλίου 2000 κατά την επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Λαύκος Πηλίου έχασαν τη ζωή τους από την πτώση αεροσκάφους ο Επισμηναγός Ιωάννης Μυλωνάς, πατέρας ενός νέου, καθώς και ο Ανθυποσμηναγός Ιωάννης Καρασάββας.

Στις 17 Μαΐου 2001 έχασε τη ζωή του την ώρα του καθήκοντος ο Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Αναγνωστάκης, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων.

Στις 29 Μαΐου 2001 έχασε τη ζωή του από την πτώση ελικοπτέρου σε άσκηση της Αεροπορίας Στρατού στα ανοιχτά της Σκύρου ο Υπολοχαγός Σωτήριος Τσερκεζόπουλος αφήνοντας πίσω δυο ανήλικα τέκνα.

Στις 15 Ιουνίου 2004 σε πτώση αεροσκάφους στον Παρνασσό έχασαν τη ζωή τους ο Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων και ο αξιωματικός (υποσμηναγός) Εμμανουήλ Σεβαστάκης.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 έχασαν τη ζωή τους από πτώση ελικοπτέρου στη Σιθωνία Χαλκιδικής ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, ο Ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου, πατέρας ενός ανήλικου αγοριού, καθώς και οι Ανθυπασπιστής Στέργιος Ράπτης, ο Αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης και ο Επιλοχίας Παναγιώτης Γονεγός.
Στις 14 Οκτωβρίου 2004 από την πτώση δυο μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πήλιο έχασαν τη ζωή τους ο Επισμηναγός Ιωάννης Κομματάς, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων, ο Σμηναγός Αθανάσιος Σιούτας, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, καθώς και οι εκπαιδευόμενοι Γεώργιος Αντωνόπουλος και Γεώργιος Λυκούδης.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2006 κατά την πτώση ελικοπτέρου στο νομό Πέλλας έχασαν τη ζωή τους ο Λοχαγός Χρήστος Καρυπίδης πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, ο Ανθυπασπιστής Ηλίας Καραμπάς, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, ο Αρχιλοχίας Αδάμ Αδαμόπουλος, πατέρας δυο ανήλικων αγοριών και ο Επιλοχίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης πατέρας τριών ανήλικων κοριτσιών.

Στις 14 Απριλίου 2006 κατά τη συντριβή αεροσκάφους κοντά στη λίμνη Παραλίμνη, κοντά στην Τανάγρα έχασε τη ζωή του ο Σμηναγός Παντελής Γκελής της Πολεμικής Αεροπορίας, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων.

Στις 23 Ιουλίου 2007 σε πτώση αεροσκάφους στη νότια Εύβοια έχασαν τη ζωή τους ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης, πατέρας δυο τέκνων και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης

Στις 5 Δεκεμβρίου 2007 σε πτώση αεροσκάφους στην περιοχή «Ψαθούρα» στο Άγιο Όρος έχασε τη ζωή του ο Σμηναγός Αθανάσιος Μπατσαράς, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου.

Στις 18 Μαρτίου 2008 σε συντριβή ελικοπτέρου στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Θεσσαλονίκης έχασαν τη ζωή τους ο Ανθυπασπιστής Ευστάθιος Καρδόπουλος πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, ο Επιλοχίας Αθανάσιος Κατσιάς και ο Επιλοχίας Ευάγγελος Καστανίδης .

Τέλος, στις 5 Απριλίου 2008 κατά τη συντριβή ελικοπτέρου βορειοδυτικά της Κύμης έχασαν τη ζωή τους ο Ταγματάρχης Δημήτριος Σκούρας, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων και ο Λοχαγός Αθανάσιος Κακαμπάκος πατέρας ενός ανήλικου τέκνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου