Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ ΥΨΗΛΗΣ.




Πρόταση για τροποποιήσεις στη νομοθεσία που διέπει σήμερα τον χαρακτηρισμό αγροτεμαχίων ως «Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας» έχει υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη ο κ. Κατσιφάρας προτείνει η πρόβλεψη της υποχρεωτικής έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού να περιοριστεί σε δυο μόνο περιπτώσεις: όταν συντελείται κατάτμηση του αγροτεμαχίου και όταν αλλάζει η χρήση γης.








Στην επιστολή του προς τον κ. Σκανδαλίδη – εστάλη την περασμένη εβδομάδα- ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει ότι «οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δέχονται, σε καθημερινή βάση, οχλήσεις από μεγάλο αριθμό πολιτών που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις περιουσίες τους, η δε ένταση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων είναι λογικό να προξενεί ταλαιπωρία στους ίδιους και μεγάλο φόρτο στο προσωπικό των Υπηρεσιών μας. Παράλληλα, η σημερινή δυσμενής οικονομική συγκυρία περιπλέκει το πρόβλημα καθώς δημιουργούνται προσκόμματα σε μια σειρά επαγγελματικών και επιστημονικών κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα εκμετάλλευσης της γεωργικής γης».

Και στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας συνεχίζει: «Οι πρόσφατες δυο τροποποιήσεις της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 168040/3-9-2010) διευκόλυναν την κατάσταση, όχι όμως στον βαθμό που αναμενόταν. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ανάγκη νέας παρέμβασης ώστε στις προβλέψεις της υποχρεωτικής έκδοσης πιστοποιητικού «Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας» να μην εμπίπτει το σύνολο των περιπτώσεων.
Πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι το πιστοποιητικό να έχει υποχρεωτική ισχύ μόνο σε δύο περιπτώσεις:
- Πρώτον, στις περιπτώσεις κατάτμησης των αγροτεμαχίων.
- Δεύτερον, στις περιπτώσεις όπου τίθεται αίτημα αλλαγής της χρήσης γης.
Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται τόσο η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας όσο και η αποδέσμευση αγροτεμαχίων που αντικειμενικά δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου. Παράλληλα, θα αποφορτιστούν σε μεγάλο βαθμό οι Υπηρεσίες μας, σε μια περίοδο μάλιστα αυξημένων ευθυνών καθώς, όπως γνωρίζεις, στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και η με κάθε τρόπο ενίσχυση και διευκόλυνση των παραγωγών».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου