Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΑΓΡΙΝΙΟ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Τις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την έξοδο της περιοχής από την υστέρηση και την κρίση και παράλληλα την τόνωση της επιχειρηματικότητας περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στο Αγρίνιο με την διοίκηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Τον κ. Κατσιφάρα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Π. Τσιχριτζής και τα μέλη της διοίκησης ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής και Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου.









Ο κ. Τσιχριτζής αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιοχής, είτε μέσω κοινών δράσεων με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, είτε δια της συμμετοχής του Επιμελητηρίου σε κινήσεις διακρατικών συνεργασιών, όπως το Forum της Αδριατικής - Ιονίου, είτε, τέλος, μέσω της αξιοποίησης σημαντικών κοινοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης όπως, για παράδειγμα, το Interreg.

Μάλιστα, ειδική αναφορά έγινε στη εξαιρετική συνεργασία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με Επιμελητήρια της Απουλίας στην Ιταλία, όπως το Επιμελητήριο του Μπρίντεζι. Ακόμη ο κ. Τσιχριτζής υπογράμμισε την συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε αναπτυξιακές εταιρείες της Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συμπόρευσης του επιχειρηματικού κόσμου και της Περιφέρειας ώστε να χαραχθούν πολιτικές που θα ενισχύουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα ανοίγουν νέους ορίζοντες και θα δημιουργούν εισόδημα και απασχόληση.

Ο κ. Κατσιφάρας ευχαρίστησε, εν πρώτοις, για την πρόσκληση και τόνισε ότι το στοιχείο που ενώνει την Περιφέρεια με τα Επιμελητήρια της περιοχής είναι ακριβώς η διαμόρφωση όρων που θα προωθούν την ανάπτυξη, θα δημιουργούν ευκαιρίες και θα απαντούν στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας.

«Βρισκόμαστε σήμερα σ’ ένα Επιμελητήριο που έχει να παρουσιάσει ένα πολύ μεγάλο έργο και αποτελεί φάρο επιχειρηματικής αισιοδοξίας», είπε ο Περιφερειάρχης. Προσθέτοντας ότι «το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στελεχώνεται από ανθρώπους που έχουν όραμα, έχουν μεγάλη διάθεση για προσφορά και πλούσια εμπειρία».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας συνόψισε τους στόχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της αγροτικής ανάπτυξης, της ολοκλήρωσης των έργων υποδομής, της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων μας στην έρευνα και στην καινοτομία, στην προστασία του Περιβάλλοντος και στη δημιουργία συνθηκών που θα συρρικνώσουν αποφασιστικά τους υψηλούς δείκτες ανεργίας.

Ειδικά για τα έργα υποδομής υπενθύμισε ότι πρόσφατα συνεκλήθη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Μεσολόγγι όπου συζητήθηκε εκτενώς η πορεία κατασκευής της Ιονίας Οδού και ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις οι οποίες διαβιβάστηκαν ήδη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στη μεγάλη δυναμική του πρωτογενούς τομέα στην Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζοντας ως παραδείγματα τους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας, της κτηνοτροφίας και των ελαιοκομικών προϊόντων (βρώσιμη ελιά).

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την ταυτότητα της Περιφέρειας, να δώσουμε εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα μας και να βοηθήσουμε όλα τα στάδια, από την παραγωγή έως την διακίνηση και την εμπορία», είπε ο κ. Κατσιφάρας ζητώντας, παράλληλα, από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας να αξιολογεί την δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.

Τέλος, συζήτηση έγινε και για το ΕΣΠΑ, για την ανάγκη βελτίωσης της απορροφητικότητας και επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου