Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνου Μωραΐτη σε ημερίδα με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα. Ξεπερνώντας τα εμπόδια.»



«Τώρα είναι η πιο μεγάλη ώρα για την χώρα»

«Για εμάς αυτή είναι δεν είναι απλά η κρίσιμη, δύσκολη ώρα για την χωρά. Είναι η πιο μεγάλη ώρα για την χώρα. Είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών, η μεγάλη ευκαιρία να τελειώνουμε οριστικά με ένα ολόκληρο μοντέλο επίπλαστης ευημερίας και ανάπτυξης. Ένα μοντέλο όπου το κράτος βόλευε και βολευόταν. Έκρυβε και κρυβόταν. Ένα μοντέλο το όποιο μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να κάνουμε την δύσκολη αυτή στιγμή ευκαιρία για τη χώρα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Θάνος Μωραΐτης, στην ομιλία του στην ημερίδα με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα. Ξεπερνώντας τα εμπόδια» η οποία συνδιοργανώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και την Invest in Greece την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που έχουν στόχο την διευκόλυνση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την απεμπλοκή επενδυτικών σχεδίων.





Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε εκτενώς σε όλο το πλέγμα πολιτικών του Υπουργείου κάνοντας λόγο «για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με στόχο την δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Όπως είπε χαρακτηριστικά «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς το επιχειρείν δεν αποτελεί απλά μια πολιτική μας επιλογή. Αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής και επενδυτικής διαδικασίας».
Ο Υφυπουργός μίλησε για «κορύφωση της προσπάθειας αυτής» με το σχέδιο για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα», που θα αποκτήσει νομική μορφή και προβλέπει την ολική άρση 63 γραφειοκρατικών εμποδίων που βρίσκονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε το νέο μοντέλο αδειοδότησης «πιο φιλικό στον επιχειρηματία» σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Από τη λογική του πρώτα ‘’ελέγχω’’ και μετά ‘’αδειοδοτώ’’ προχωράμε σε ένα μοντέλο του πρώτα ‘’αδειοδοτώ’’ και μετά ‘’ελέγχω’’. Πρόκειται για μια αλλαγή φιλοσοφίας. Πάμε σε ένα μοντέλο που το κράτος θα εμπιστευτεί τον επενδύτη αλλά και ο επιχειρηματίας θα αποδείξει ότι αποδέχεται την δική του ευθύνη. Σπάμε ένα φαύλο κύκλο καχυποψίας αλλά και αλληλοϋπονόμευσης διαμορφώνοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας».
Αναφερόμενος ειδικά στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών ορών και στην σχετική νομοθετική ρύθμιση είπε: «Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο της πολιτικής μας, είναι το μεγάλο στοίχημά μας. Και εκεί θα κριθούμε και όλοι εμείς. Να αποδείξουμε επιτέλους ότι όταν η Πολιτεία θα λέει κάτι αυτό θα ισχύει. Και ότι αν δεν το κάνει στους χρόνους που υπόσχεται, τότε τα πράγματα θα προχωράνε μπροστά. Ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο επενδυτής να μην εγκλωβίζεται».
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο του Υπουργείου για την εξωστρέφεια χαρακτηρίζοντάς το ως ιδιαίτερα φιλόδοξο : «Το ψηφιακό «one stop shop» για τους εξαγωγείς θα είναι μια επανάσταση που φιλοδοξούμε να βάλει τέλος στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και του κατακερματισμού υπηρεσιών και διαδικασιών που σχετίζονται με τις εξαγωγές στη χώρα μας . Δουλεύουμε ήδη τη νέα υπηρεσία και φιλοδοξούμε μέσα στο φθινόπωρο το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί από τη Βουλή και από τις αρχές του 2012 να ξεκινήσει, δεδομένου ότι τότε θα ολοκληρωθεί και ηλεκτρονικό τελωνείο» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στον νέο επενδυτικό νόμο: «Πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα μοντέρνο σύστημα ιδιωτικών επενδύσεων. Με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, συγκεκριμένες προθεσμίες υποβολής και αξιολόγησης, με κανόνες διαφάνειας ώστε να ξέρουμε που πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ που φεύγει από τα κρατικά ταμεία».
Για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο είπε ότι «στόχος μας είναι η άμεση ολοκλήρωση των αξιολογήσεων αλλά και σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών μας. Μόνο για το 2010 εκταμιεύτηκε το ποσό του ένα δις ευρώ, ενώ για το 2011 στοχεύουμε να ξεπεράσουμε το ένα δις και παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη στενότητα πόρων που υπάρχει. Πιστεύουμε σε ένα κράτος φερέγγυο και συνεπές με τις υποχρεώσεις του, όχι σε ένα κράτος που χρωστά, σε ένα κράτος που δεν σέβεται τους δημόσιους πόρους, τον πολίτη, τον επιχειρηματία».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου