Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Ναι στις Αποκρατικοποιήσεις. Όχι στις εκποιήσεις.»



Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης με την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου Δημοσιονομικής Στήριξης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Τα Δημοσιονομικά μέτρα για το έτος 2011 προβλέπουν μείωση του ελλείμματος κατά 6,5 δις € από περικοπή δαπανών αλλά και αύξηση εσόδων. Είναι μέτρα σκληρά, επώδυνα και σε μεγάλο βαθμό άδικα. Επιβαρύνουν στην πλειοψηφία τους τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.» Χαρακτήρισε μεγάλο ρίσκο να εισπραχθεί αυτό το σημαντικό ποσό εντός του δευτέρου (Β’) Εξαμήνου του Έτους 2011, λαμβανομένου υπόψη αφενός των γνωστών αδυναμιών και της γραφειοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης και αφετέρου του διμήνου του καλοκαιριού που ακολουθεί, περίοδος που, κατά τεκμήριο, είναι χαλαρή τόσο στη λειτουργία όσο και στην αποτελεσματικότητα του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.









Τόνισε ότι τα εισπρακτικά μέτρα, οι έκτακτες εισφορές και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα, πέραν των άλλων, αφαιρούν ένα σημαντικό ποσό από τους καταναλωτές, από την αγορά. Διατύπωσε την επιφύλαξη του στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και στην επιβολή νέων φόρων γιατί σε καμία των περιπτώσεων δεν αυξάνουν τα έσοδα του Κράτους, σίγουρα όμως πολλαπλασιάζουν την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Ανέφερε την αντίθεση του στην αύξηση του συντελεστή του Φ.Π.Α. από 13% σε 23% σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισιτισμού, γιατί θα οδηγήσει αρκετές από αυτές σε κλείσιμο, ανακυκλώνοντας έτσι την ύφεση και διογκώνοντας την μεγαλύτερη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας που σήμερα είναι η ανεργία. Επίσης επισήμανε ότι η μη υλοποίηση των στόχων του προγράμματος για το έτος 2011 θα είναι η ταφόπλακα της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρθηκε στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και της Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, συνδέοντας τη διαδικασία αυτή με την Αναπτυξιακή Προοπτική και όχι με κριτήρια καθαρά εισπρακτικά, δηλαδή όχι απλώς με την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για την μείωση του Δημοσίου Χρέους, γιατί τότε δικαιολογημένα θα θεωρηθούν εκποιήσεις. Έκανε τη διάκριση των εταιρειών του Δημοσίου που προτείνονται για αποκρατικοποίηση, κάνοντας τον διαχωρισμό μεταξύ εταιρειών με Στρατηγικό, Εθνικό, Παραγωγικό και Αναπτυξιακό χαρακτήρα όπως π.χ. ΔΕΗ – ΟΤΕ – Διαχείριση Υδάτινων Πόρων κ.λ.π. με άλλες εταιρείες του Δημοσίου που το αντικείμενο τους είναι καθαρά εμπορικό. «Οι επιταχυνόμενες αποκρατικοποιήσεις κάτω από την πίεση του χρόνου εγκυμονούν τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε εκποιήσεις, ενώ θα πρέπει να εξευρεθούν αγοραστές-επενδυτές με τεχνογνωσία για πραγματική Αξιοποίηση, για Ανάπτυξη, για Προοπτική.», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου