Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΩΦΡΟΝΣΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.




Τις διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης αλλά και την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος συζήτησε σήμερα το απόγευμα, σ’ ευρεία σύσκεψη που συνεκλήθη στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την συμμετοχή εκπροσώπων των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, των δικαστικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Πεταλωτής.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ μετείχαν, επίσης, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου.






«Η Δικαιοσύνη είναι μια ζώσα και ενεργός διαδικασία που πρέπει συνεχώς ν’ αναθεωρείται», είπε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «υπάρχει σχέδιο, υπάρχει βούληση, ν’ ανοίξουμε όλα τα ζητήματα ώστε με γενναίες και τολμηρές αποφάσεις να ξαναδούμε, μέσα από μια οπτική εξορθολογισμού, τις ποινές και τον χαρακτηρισμό των αδικημάτων».

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν μεγάλα βήματα από τη σημερινή κυβέρνηση και ένα ουσιαστικό και σε βάθος έργο το οποίο θα συνεχιστεί. «Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία βελτίωσης όλων των Κωδίκων, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Σωφρονιστικού Κώδικα, ώστε ν’ απαντήσουμε στις σύγχρονες ανάγκες».

Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο κ. Πεταλωτής προανήγγειλε γρηγορότερες δίκες για όσους κρατικούς λειτουργούς εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, τονίζοντας ότι βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης σχετική πρωτοβουλία ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη συντόμευσης της απονομής δικαιοσύνης μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης ώστε να μην καταλήγουν όλες οι υποθέσεις στο ακροατήριο.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές τονίζοντας ότι το πρόβλημα αυτό επιτείνεται εξαιτίας των ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης. «Πρέπει να χτυπήσουμε το αίτιο και το κακό στη ρίζα του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας, ζήτημα που τέθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στην τελική φάση της προκήρυξης για την κατασκευή του νέου Μεγάρου. Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπενθύμισε ότι για το θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας, πριν μερικές μέρες, επισκέφτηκε την Πάτρα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ και την ηγεσία της «Θέμις Κατασκευαστική».

«Ένα όνειρο για την Πάτρα, μια διαχρονική διεκδίκηση μας, γίνεται πλέον πραγματικότητα», είπε ο κ. Κατσιφάρας. Και απευθυνόμενος στον κ. Πεταλωτή πρόσθεσε: «Από εσάς θέλουμε να είστε το άγρυπνο μάτι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Προϊστάμενος του Εφετείου Πατρών κ. Γ. Σπηλιωτόπουλος όσο και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αριστέα Θεοδόση επέμειναν στις προβληματικές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η Δικαιοσύνη σήμερα στην Πάτρα ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήσαν και οι τοποθετήσεις του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Νίκου Νικολάου, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Νίκου Παπάκου και του Αντιπροέδρου Τάκη Παπαδόπουλου. «Πάντως, είμαι αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανέγερση του νέου Μεγάρου», είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Ιδιαίτερο βάρος, κατά την διάρκεια της σύσκεψης, δόθηκε και στο κομμάτι της σωφρονιστικής πολιτικής με τον κ. Πεταλωτή να δέχεται προτάσεις για βελτίωση των δομών στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου.

Στη αρχή της σύσκεψης κ. Πεταλωτής υπενθύμισε ότι διαδέχεται στη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης τον Απόστολο Κατσιφάρα («ο κ. Κατσιφάρας έβαλε παρακαταθήκες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για πολλά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά) ενώ ανέφερε πως και ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης, θυμίζοντας ότι διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου