Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.



Μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού έκλεισε χθες Τρίτη, το διήμερο εκδηλώσεων 20 και 21 Ιουνίου 2011, που πραγματοποίησε ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου στο Αγρίνιο.
Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή την λήξη των δραστηριοτήτων των χορευτικών τμημάτων του Ομίλου για την περίοδο 2010-2011.
Φέτος όμως και για πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις είχαν διήμερη διάρκεια, λόγω του μεγάλου αριθμού των τμημάτων, αλλά και του εύρους των δραστηριοτήτων τους, το οποίο πέραν των παραδοσιακών χορών επεκτείνεται και σε αλλά πεδία, τα οποία αναφέρονται στις λαϊκές παραδόσεις και στην πολιτισμική κληρονομιά του τοπου μας.









Επίκεντρο των εκδηλώσεων απετέλεσαν, την πρώτη ημέρα η αναπαράσταση παραδοσιακών παιχνιδιών από τα παιδικά τμήματα του Ομίλου, ενώ τη δεύτερη ημέρα από τα τμήματα των ενηλίκων έγινε η παρουσίαση μιας μουσικοχορευτικής παράστασης με τίτλο “Μάνα γη… ανθρώπων Μητέρα”΄.
Σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας οι μικροί χορευτές και χορεύτριες με ένα μοναδικό τρόπο ερμηνείας και εκτέλεσης έδωσαν την ευκαιρία στις παλιότερες γενιές να θυμηθούν και να αναπολήσουν τις μέρες της νιότης τους, ενώ δεν παρέλειψαν να αναδείξουν και τον σύγχρονο συμβολισμό τους στις νεώτερες γενιές.
Η μουσικοχορευτική παράσταση είχε σαν επίκεντρο το διττό και ανεπανάληπτο ρόλο της Ελληνίδας μάνας στην οικογένεια και στις παραγωγικές της δραστηριότητες, με εντυπωσιακές αναφορές από το απώτερο παρελθόν και τις δυσκολίες που σηματοδοτούσαν οι συγκυρίες της εποχής (πόλεμοι, κακουχίες, μετανάστευση κλπ).
Κύριοι συντελεστές της παράστασης ήταν οι χορευτές και οι χορεύτριες από τα τμήματα ενηλίκων του Ομίλου, οι οποίοι δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό μάγεψαν το κοινό με τα επιμέρους δρώμενα και το συναρπαστικό μουσικό ταξίδι τους στη Ρούμελη και στο Μοριά, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ποιότητα αυτών των εκδηλώσεων καθώς και των υπολοίπων δραστηριοτήτων του Λαογραφικού Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου έρχεται να επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να αναπτύξουν οι φορείς της Ελληνικής Περιφέρειας στον πολιτισμό και σε άλλες αθλητικές και κοινωνικές δράσεις.


Για την επιτυχία των προαναφερόμενων εκδηλώσεων, αλλά και με αφορμή την λήξη της τρέχουσας περιόδου 2010-2011, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι υπεύθυνοι του Λαογραφικού Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους χοροδιδασκάλους του Ομίλου, Γιώργο Τσελίκα και Ασπασία Κρικώνη, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, τους χορευτές και τις χορεύτριες και μέσω αυτών τους γονείς τους για την ηθική και οικονομική στήριξη των επιμέρους δράσεων τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου