Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Η χώρα έχει άμεση ανάγκη ένα Αναπτυξιακό Μνημόνιο.»



Παρέμβαση έκανε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης ως γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στη μαραθώνια συνεδρίαση που διεξήχθη για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παρουσία πέντε (5) Υπουργών της Κυβέρνησης και ογδόντα (80) και πλέον Βουλευτών.
Σε μια πρωτόγνωρη, τόσο για τη συμμετοχή όσο και για την διάρκεια της, διαδικασία ο Βουλευτής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Οικονομική κρίση, η οποία στην Ελλάδα έχει λάβει σύνθετη μορφή, και ότι συγκεκριμένα παρουσιάζεται ως πρόβλημα Δημοσιονομικό (υψηλό έλλειμμα, τεράστιο χρέος), ως Οικονομικό (ανταγωνιστικότητα, ύφεση), αλλά και Πολιτικό, αφού σήμερα απαιτείται από το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, να οδηγηθεί σε αναγκαίες αποφάσει και λύσεις με Συνεννόηση, Συναίνεση, Συμμαχίες και Συμπόρευση.








Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Ανδρέας Μακρυπίδης υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά τη σημερινή οικονομική και πολιτική συγκυρία εάν δεν κάνουμε μια αναδρομή και έναν απολογισμό στα όσα έγιναν από το Μάιο του 2010, όταν με τα Δημοσιονομικά (οριζόντια και άδικα) μέτρα, μειώθηκαν οι μισθοί εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και θεσπίστηκαν φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάρυναν κύρια τα μικρομεσαία στρώματα. Ο Βουλευτής αναγνώρισε ότι υπήρξε ουσιαστική μείωση του ελλείμματος κατά 5% το προηγούμενο έτος, αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν, και τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν. Επίσης, ενόψει και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο Βουλευτής πρότεινε τα όποια συμπληρωματικά Δημοσιονομικά μέτρα να μην είναι στην πεπατημένη συνταγή της μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά να έχουν αναπτυξιακή διάσταση. «Δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να προχωρήσουμε στη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών και συνταξιούχων. Αντιθέτως πρέπει το ισοδύναμο των εσόδων να προέλθει από την αύξηση των τεκμηρίων στους έχοντες και κατέχοντες.», πρόσθεσε ο Βουλευτής.
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε μετ’επιτάσεως την αναγκαιότητα να υπάρξει μια επίθεση αναπτυξιακή και να προχωρήσει η χώρα σε ένα «Αναπτυξιακό Μνημόνιο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ανάπτυξη έπρεπε να ξεκινήσει από χτες.» Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Fast Track – Υπηρεσίες μιας Στάσης – One Stop Shop - ΕΤΕΑΝ), την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την επιτάχυνση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Στο «Αναπτυξιακό Μνημόνιο» θα πρέπει να προβλέπεται η υποχρέωση του Τραπεζικού Συστήματος να χρηματοδοτήσει την αγορά, οι Αποκρατικοποιήσεις και η Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και η χρηματοδότηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον κύριο Αναπτυξιακό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μόνο μέσα από μια τέτοια αναπτυξιακή επίθεση θα δημιουργηθεί το νέο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.», πρόσθεσε.



Τέλος ο Βουλευτής χαρακτήρισε ιστορικές τις στιγμές τις οποίες ζούμε και ανέφερε ότι απαιτούνται ανάλογες ιστορικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι παράλληλα στο «Κίνημα των Αγανακτισμένων Πολιτών» πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το «Κίνημα των υπεύθυνων Πολιτικών». Ο Ανδρέας Μακρυπίδης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η Χώρα μας βρίσκεται στο μέσο ενός φουρτουνιασμένου πελάγους. Αν σταματήσουμε την προσπάθεια το σκάφος «Ελλάδα» θα βουλιάξει». Πρέπει να παλέψουμε και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα σε απάνεμο λιμάνι, δηλαδή να βγάλουμε την οικονομία από την κρίση και την Ελλάδα από το τέλμα. Δεν πρέπει να θυσιάσουμε το μέλλον των παιδιών μας για το σήμερα το δικό μας.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου