Παιδιά με HIV-AIDS: Δεν αφήνουμε το νήμα της ζωής τους να κοπεί
Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2012- Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, δεν ξεχνάμε τα παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη κατά του HIV/AIDS. Μαζευόμαστε στην Πλατεία Συντάγματος στη 13.00 και ενώνουμε τη φωνή μας με περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά που ζουν με τον ιό HIV, αποκλεισμένα από τη θεραπεία και ξεχασμένα από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Κάθε μέρα 800 παιδιά χάνουν τη μάχη με το AIDS και κάθε χρόνο 300.000 παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την ασθένεια. Τα στοιχεία φωνάζουν το πρόβλημα και εμείς τη λύση.
Με τη βοήθεια της ομάδας κρουστών Batala, κάνουμε «θόρυβο» για να ακουστούμε και στην τελευταία φαρμακοβιομηχανία που δεν επενδύει σε αντιρετροϊκά φάρμακα για παιδιά. Με «όπλο» μας τις «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», γινόμαστε και εμείς φορείς της «επιδημίας» αλληλεγγύης για να φτάσει η αντιρετροϊκή θεραπεία και στον τελευταίο ασθενή. Δεν ξεχνάμε ότι το AIDS είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και όμως κάθε μέρα περίπου 800 παιδιά χάνουν την μάχη με την ασθένεια. Ας μην αφήσουμε το νήμα της ζωής τους να κοπεί.
Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά
Τα νέα από την Εκστρατεία για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα
Κι ενώ η έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS)* για το 2012, δίνει ένα θετικό μήνυμα παρουσιάζοντας μείωση του αριθμού των παιδιών που προσβάλλονται από τον ιό HIV, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αφού το 82% αυτών παραμένει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. «Παρόλο που είναι ενθαρρυντική η μείωση του αριθμού των νέων παιδιών που προσβάλλονται από τον ιό HIV, χάρη στο γεγονός ότι περισσότερες έγκυες γυναίκες είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία το 2011 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, μόνο λίγο περισσότερΡ από το 50% των εγκύων γυναικών με HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει πρόσβαση σε θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στη μείωση της μετάδοσης του ιού στα μωρά τους και εν τέλει στο να παραμείνουν οι ίδιες υγιείς», δήλωσε η Δρ. Μανίκα Μπαλασεγκάραμ, Διευθύντρια της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα.
Πολλές έγκυες γυναίκες εξακολουθούν να μην λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία όταν τη χρειάζονται, και πάρα πολλές χώρες εξακολουθούν να υστερούν επειδή δεν προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα χορηγώντας ουσιαστικά λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες. Το 2013, ελπίζουμε να δούμε περισσότερες χώρες να αναβαθμίζουν τις πολιτικές τους για να αναβαθμίσουν τη δια βίου θεραπεία σε όλες τις έγκυες γυναίκες που ζουν με HIV. Η θεραπεία για τις οροθετικές εγκύους έχει πολλαπλά οφέλη, προστατεύοντας την υγεία της μητέρας, και μειώνοντας σημαν! τικά τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού στα μωρά και στους σεξουαλικούς συντρόφους τους. Κάποιες χώρες όπου οι MSF εργάζονται αναπτύσσουν ήδη βελτιωμένες στρατηγικές με στόχο να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί.
Σήμερα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία, από οκτώ σε 15 εκατομμύρια με ένα σημαντικό όφελος σε τρία επίπεδα, στη μείωση εξάπλωσης της ασθένειας, στη μείωση του αριθμού των θανάτων, και στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, ώστε κάθε μήνα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ξεκινούν αντιρετροϊκή θεραπεία που είναι κρίσιμη για την επιβίωσή τους. Καλύτερες στρατηγικές θεραπείας, όπως η εγκυρότερη έναρξη της θεραπείας, σε συνδυασμό με τη διάθεσή της σε όλες τις οροθετικές εγκύους, είναι μεταξύ των στρατηγικών που περιμένουμε να αρχίσουν να εφαρμόζουν περισσότερες χώρες την επόμενη χρονιά.
Η περίπτωση της Σουαζιλάνδης-ένα θετικό παράδειγμα
Νέο, ελπιδοφόρο μοντέλο θεραπείας εφαρμόζει η μικρότερη χώρα της Αφρικής με το υψηλότερο ποσοστό HIV/AIDS σε όλο τον κόσμο
Το βασίλειο της Σουαζιλάνδης, μια από τις μικρότερες χώρες της Αφρικής, έχει το υψηλότερο ποσοστό HIV/AIDS, με πάνω από το 26% του ενήλικου πληθυσμού να έχει προσβληθεί από τον ιό. Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 49 χρόνια, χαμηλότερο και από εκείνο της Σομαλίας ή του Αφγανιστάν. Η χώρα διατηρεί και το υψηλότερο ποσοστό φυματίωσης που συχνά εμφανίζεται συνδυαστικά με το HIV/AIDS.
Στη Σουαζιλάνδη, οι MSF εξετάζουν τη βιωσιμότητα και την αποδοχή του μοντέλου «Εξέταση και Θεραπεία», του πιο ριζοσπαστικού μοντέλου θεραπείας που λειτουργεί ως πρόληψη καθώς προβλέπει την παροχή θεραπείας σε όλα τα οροθετικά άτομα ανεξάρτητα από το επίπεδο των CD4 λεμφοκυττάρων που χρησιμοποιείται ως ένδειξη για το πότε ένα άτομο πρέπει να ξεκινήσει αντιρετροϊκή θεραπεία. Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει ουσιαστικά να υπάρξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στη μείωση της ασθένειας, όπως και στη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Αυτή τη στιγμή, οι MSF στη Σουαζιλάνδη ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή ενός μοντέλου θεραπείας που λειτουργεί ως πρόληψη εφαρμόζοντας ένα σημαντικά βελτιωμένο πρωτόκολλο θεραπείας για εγκύους ώστε να εμποδίσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τη μετάδοση του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί και να κρατήσουν υγιείς τις μητέρες. Με λίγα λόγια, στόχος της οργάνωσης είναι να ξεκινήσουν αντιρετροϊκή θεραπεία όλες οι έγκυες γυναίκες.
Στη Σουαζιλάνδη, ο επιπολασμός του ιού HV μεταξύ των εγκύων γυναικών είναι αρκετά ανησυχητικός, αγγίζοντας το 40% του συγκεκριμένου πληθυσμού. Αυτό το νέο μοντέλο θεραπείας έχει μια τετραπλή ευεργετική δράση, βοηθώντας τη μητέρα να παραμείνει υγιής, εμποδίζει τη μετάδοση του ιού στο μωρό, καθώς και σε μελλοντικές κυήσεις, ενώ παράλληλα προστατεύει το σύντροφο της μητέρας αν δεν είναι οροθετικός.
Το νέο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε στη νότια Σουαζιλάνδη, στην περιοχή Σισελένι, που έχει πληθυσμό 208.000 άτομα, με στόχο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται αυτό το μήνα και να εντάσσει κάθε χρόνο σε θεραπεία σε 3.000 εγκύους. Το 2013, η θεραπευτική αυτή μέθοδος θα αρχίσει να εφαρμόζεται και σε άλλες ευάλωτες ομάδες και σταδιακά σε όλους τους ενήλικες φορείς του ιού HIV στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου