Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στη Γένοβα ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος για το συνέδριο «Leading 21st century education».



Ύστερα από πρόσκληση της Εθνικής Ομάδας e-Twinning, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος κ. Γ. Παναγιωτόπουλος θα πάρει μέρος στις εργασίες του συνεδρίου «Leading 21st century education», που θα διεξαχθεί στη Γένοβα της Ιταλίας από 15 έως και 17 Νοέμβρη 2011. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μαζί με άλλα τέσσερα άτομα θα αποτελέσουν την ελληνική ομάδα εκπροσώπησης του Υπουργείου Παιδείας στο προαναφερόμενο συνέδριο που σχετίζεται με το e-Twinning.
Το e-Twinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning αποτελεί μέρος του Comenius, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχολεία και παροτρύνει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από τις χώρες της Ευρώπης να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Το e-Twinning, από το 2005 μέχρι σήμερα, ενισχύει την ανάπτυξη συνεργατικών προγραμμάτων μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών. Η μεγάλη ανάπτυξη του όμως, σε όλη την Ευρώπη, άνοιξε νέες προοπτικές στη δράση.






Σήμερα το e-Twinning είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης. Περισσότεροι από 85.000 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 50.000 σχολικά ιδρύματα από 32 ευρωπαϊκές χώρες. Από τη χρονιά της θέσπισής του το πρόγραμμα e-Twinning εξελίχθηκε από ένα εργαλείο εξεύρεσης εταίρων για τους εκπαιδευτικούς σε μία πλούσια, πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης δίνοντας στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες (http://etwinning.sch.gr/).

Το συγκεκριμένο συνέδριο, «Leading 21st century education», θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας, των Περιφερειακών Αρχών Εκπαίδευσης, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ατόμων που είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση του e-Twinning τόσο σε εθνικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή, στο επίπεδο που χαράσσονται οι εκπαιδευτικές πολιτικές και οι πρακτικές του e-Twinning.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τέσσερεις θεματικές περιοχές μέσα από εξέχουσες εισηγήσεις, στρογγυλές τράπεζες και εργαστήρια. Οι τέσσερεις αυτές θεματικές περιοχές σχετίζονται με:
• την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών,
• την παιδαγωγική πρακτική και την επίδρασή της στην κινητοποίηση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών,
• την αναγνώριση και την αξιολόγηση της εργασίας των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του e-Twinning και
• την υιοθέτηση του e-Twinning στις εκπαιδευτικές πρακτικές.

Για τη συμμετοχή του στο συνέδριο αυτό ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: “είναι μεγάλη τιμή για μένα που εκπροσωπώ την Ελλάδα σε ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό συνέδριο, που προάγει την αδελφοποίηση των σχολείων προωθώντας ταυτόχρονα τη συνείδηση του ευρωπαϊκού πολυγλωσσικού και πολυπολιτισμικού κοινωνικού μοντέλου. Ενός μοντέλου που οφείλει να βρίσκει απήχηση στις μέρες μας όχι μόνο στον εκπαιδευτικό χώρο αλλά στον ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό χώρο. Είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα είναι εξαιρετικές. Για το λόγο αυτό με το πέρας του συνεδρίου ελπίζω να μπορώ και εγώ να συμβάλλω στην προώθηση του e-Twinning, με το να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία που θα αποκομίσω.”






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου