Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΒΙΑ.



Τη θετική προοπτική που ανοίγεται για καλλιέργεια του φυτού Στέβια στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, μετά την υπογραφή σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, αναδεικνύει με ερώτηση του ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, η οποία απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να υπάρξει άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο για υποστήριξη των νέων καλλιεργειών και προώθηση των εξαγωγών, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της θετικής αυτής εξέλιξης θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στον αγροτικό κόσμο του Νομού, και κύρια στους καπνοπαραγωγούς. Επίσης τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθούν οι αγρότες χωρίς στήριξη, γεγονός που θα τους οδηγήσει σε αποσπασματικές και μεμονωμένες ενέργειες και κατ’επέκταση σε αναποτελεσματικότητα στην παραγωγή και στην εμπορία.







Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Ελπιδοφόρα εξέλιξη για τους αγρότες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και κύρια για τους πρώην καπνοπαραγωγούς, αποτελεί η υπογραφή Ευρωπαϊκού Κανονισμού, με αριθμό 1131/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, με τον οποίο δίνεται το «πράσινο φως» για τη χρήση του φυτού Στέβια (Stevia Rebaudiana) ως γλυκαντική ουσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Στέβια είναι φαρμακευτικό και ενεργειακό φυτό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σακχαρίνης σε φάρμακα και τρόφιμα, αλλά και ως πηγή ενέργειας. Φυτεύεται όπως ο καπνός, παράγεται ετησίως και αναβλαστάνει μόνο του για τα επόμενα χρόνια. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα και προσφέρεται για μηχανική καλλιέργεια.
Οι μέχρι στιγμής πειραματικές καλλιέργειες που έχουν αναπτυχθεί στο Νομό Αιτ/νίας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου έχουν δείξει ότι η απόδοση της παραγωγής βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία αυτών των μελετών αλλά και τα χαρακτηριστικά του φυτού δείχνουν ότι υπάρχει πλεονέκτημα στην παραγωγή της Στέβια από πρώην καπνοπαραγωγούς αφού διαθέτουν έτοιμη υποδομή και συσσωρευμένη τεχνογνωσία.
Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων οφείλει να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την στήριξη της καλλιέργειας της Στέβιας από όσους αγρότες ενδιαφερθούν.
Το ευρύ φάσμα προϊόντων στα οποία θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο φυτό προσφέρει μεγάλες εμπορικές δυνατότητες.
Χρόνια πιλοτικών καλλιεργειών και πειραμάτων έδειξαν ότι η χώρα μας, και ιδιαίτερα ο Νομός Αιτ/νίας, εμφανίζει πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια αυτού του φυτού, που αν τα εκμεταλλευτεί σωστά θα μπορέσει να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες ανάγκες για στεβιοζάχαρη αλλά και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προοπτική καλλιέργειας Στέβιας μπορεί να ξαναδώσει πνοή και αναπτυξιακή δυναμική στην ύπαιθρο, και να επαναφέρει την προοπτική οικονομικά εύρωστων καλλιεργειών, φέρνoντας χιλιάδες αγρότες πίσω στο χωράφι.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου