Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Προς αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2012.



Η αναφορά στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού ότι το 2012 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και παράλληλα θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο, προκαλεί έντονη ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες..
καθώς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω περίπου 20 φόρους, τέλη, εισφορές και πρόστιμα.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 3,58 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ εφέτος (+217,6%). Μέρος αυτής της μεγάλης διαφοράς οφείλεται στην καθυστέρηση είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ 2010. Από το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα 2,9 δισ. ευρώ το 2012.

Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,048 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, «λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων», όπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού.






Από το κείμενο δεν είναι σαφές πότε θα γίνει η αύξηση και σε ποιο ποσοστό. Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παράλληλα τη μείωση των φόρων στις μεταβιβάσεις, ώστε να αντισταθμιστούν (εν μέρει) οι επιπτώσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο που οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, καθώς τα ακίνητα είναι μία σίγουρη πηγή εσόδων για το κράτος.

Επιπλέον, η ενδεχόμενη εξίσωση τους με τις λεγόμενες εμπορικές τιμές αναμένεται να βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ύφεση την κτηματαγορά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιουσία, το εισόδημα και την απασχόληση, την ίδια ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα πνέει τα λοίσθια.

Στο επτάμηνο του 2011 η οικοδομή «βούλιαξε» κατά 39,4% (βάσει του όγκου), από μείωση 25,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Οι επενδύσεις στις κατοικίες αναμένεται ότι εφέτος θα είναι μειωμένες κατά 25,8% έναντι του 2010, σε 5 δισ. ευρώ περίπου, από 6,6 πέρυσι και 16,3 δισ. ευρώ το 2006.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% εφέτος. Ωστόσο, μία περαιτέρω πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 16,5% κα το 2012 θα συνεπάγεται πτώση του ΑΕΠ κατά 0,37%.



Πηγή: www.tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου