Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Γ. Παναγιωτόπουλος:Προώθηση της Ψυχικής Υγείας σε Σχολικές Μονάδες της Δυτικής Ελλάδας.



Γ. Παναγιωτόπουλος:Προώθηση της Ψυχικής Υγείας σε Σχολικές Μονάδες της Δυτικής Ελλάδας
Συνεργασία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης με εκπροσώπους του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας και της Παιδοψυχιατρικής Μονάδας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Π.

Συνάντηση συνεργασίας πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη 2011, στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με εκπροσώπους του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας και στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με θέμα το «Πρόγραμμα για την Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων και Νέων-Ηώς». Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής του τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κα Α. Κατριβάνου, η παιδοψυχίατρος κα Μ. Γιαννακοπούλου και ο ψυχολόγος κ. Μ. Σουρής από το (ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ.). Από την Περιφερειακή Διεύθυνση έλαβαν μέρος στη συνάντηση ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γ. Παναγιωτόπουλος και η Προϊσταμένη Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης κα Μ. Κοταδάκη.







Στα πλαίσια της εν λόγω συνεργασίας, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Βασικός άξονας της συνάντησης ήταν η συμμετοχή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στο «Πρόγραμμα για την Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων και Νέων-Ηώς» που εκπονείται από το ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ. και την Παιδοψυχιατρική Μονάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Π.. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η πρωτογενής πρόληψη σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των γενικών γιατρών και ψυχιάτρων.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η οργάνωση κοινών δράσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως η πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων με εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη χρήση ερευνητικών και βιωματικών μεθόδων. Σε δεύτερο άξονα τέθηκε η υλοποίηση προγράμματος τριετούς διάρκειας, σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες, με σκοπό την ανίχνευση και παρέμβαση για τις Διαταραχές Πρόληψης της Τροφής και η θεραπευτική παρέμβαση όπου παραστεί ανάγκη. Επιπρόσθετα, θα ακολουθήσει κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος σε επιστημονικές και ενημερωτικές ημερίδες, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί, κοινωνικοί φορείς.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων με θέμα «Σχολική Παραβατικότητα και Σχολικός Εκφοβισμός» σε όλες της περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδος.
Με το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Η ψυχική υγεία οφείλει να κατέχει πρωταρχική θέση στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ένα άτομο ως υγιές, όχι μόνο όταν χαρακτηρίζεται από απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, αλλά όταν συνάμα διακρίνεται από σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Η εκπαίδευση μπορεί και οφείλει να παίξει ρόλο προασπιστικό, ώστε όλοι, ανεξαιρέτως, να είναι ικανοί να μετέχουν σε κοινωνικές διεργασίες και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά, για να ζουν με αξιοπρέπεια. Η εκπαίδευση δεν είναι απλά η παροχή γνώσεων, αλλά είναι το κλειδί προώθησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας, της συμμετοχής, η βάση για την οικοδόμηση και τη θεμελίωση της δημοκρατίας που οδηγεί στην ανάπτυξη ενεργών πολιτών. Πολιτών που διακρίνονται τόσο από σωματική όσο και από ψυχική υγεία. Η δημιουργία τέτοιου είδους πολιτών, μέσω της εκπαίδευσης, είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, όπου οι πολίτες του σήμερα θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από σωματική και ψυχική υγεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις παρούσες, αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις. Η δημιουργία των εν λόγω πολιτών προϋποθέτει τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Εκπαίδευση Δυτικής Ελλάδας είναι πάντα θετική σε συνεργασίες με εξωτερικούς κοινωνικούς φορείς, που συμβάλλουν στην επαγγελματική εξέλιξή τους. Συνάμα, η Περιφερειακή Εκπαίδευση Δυτικής Ελλάδας είναι πάντα ανοιχτή σε δράσεις που αποτυπώνουν τις ανάγκες των μαθητών, ώστε με το πέρας της αποτύπωσής τους να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτών. Με αφορμή την σημερινή συνάντηση, θα ήθελα να καλέσω σε συνεργασία όλους όσους έχουν ανάλογες προτάσεις. Προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της εμβέλειάς μας για να ανυψώσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου