Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Morgan Stanley: Τα κινητά το κύριο μέσο πρόσβασης στο Ίντερνετ

Η γενική διευθύντρια της Morgan Stanley και επικεφαλής της ομάδας διεθνούς τεχνολογικής έρευνας της εταιρείας, Μαίρη Μίκερ, παρουσίασε πρόσφατα την εκτεταμένη μελέτη που πραγματοποίησε με τίτλο «Η κατάσταση του Ίντερνετ», με στοιχεία που συγκέντρωνε από το 1995.

Σύμφωνα με την Μίκερ, δύο είναι οι βασικές τάσεις που θα επηρεάσουν τους καταναλωτές, η βιομηχανία hardware και υποδομών από τη μία και η εμπορική δυνατότητα του web σε επίπεδο κινητών υπηρεσιών και κοινωνικών δικτύων. Το συμπέρασμα μπορεί να μην ακούγεται ως κάτι καινούργιο στους ειδήμονες της αγοράς, ωστόσο η διευθύντρια της Morgan Stanley παραθέτει μερικά εντυπωσιακά νούμερα που συνοδεύουν αυτές τις τάσεις, ενώ εξετάζει τις μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν σε βιομηχανίες όπως το harware τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα συγκρίνει την κατάσταση του αναπτυσσόμενου κόσμου σε ότι αφορά τις φορητές τηλεπικοινωνίες και τα κοινωνικά δίκτυα.



Ο κόσμος, διατείνεται η Μίκερ, διανύει το μέσο του πέμπτου μεγάλου τεχνολογικού κύκλου των τελευταίων πενήντα χρόνων. Οι προηγούμενοι τέσσερις τοποθετούνται χρονικά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, ενώ ακολούθησε η εποχή των μικρών υπολογιστών του 1970 και η εποχή του desktop υπολογιστή της δεκαετίας του 1980. Ο κύκλος που διανύουμε είναι της εποχής του κινητού Ίντερνετ, αναφέρει η ίδια, προβλέποντας ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, «περισσότεροι χρήστες θα συνδέονται στο Διαδίκτυο από φορητές συσκευές παρά από επιτραπέζιους υπολογιστές».

Η άνοδος του φορητού Ίντερνετ είναι κατά την Μίκερ πολύ ταχύτερη σε σχέση με την επέκταση του desktop Ίντερνετ, στοιχείο που προκύπτει από τη σύγκριση του ρυθμού υιοθέτησης και χρήσης των iPhone και iPod Touch σε σχέση με τις υπηρεσίες της AOL και Netscape στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στις ΗΠΑ. Οι χρηστές υιοθετούν τις συσκευές της Apple με ρυθμό 11 φορές ταχύτερο σε σχέση με τον αντίστοιχο της AOL. Αρωγός σε αυτή την εξέλιξη είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας 3G, που σύμφωνα με την Morgan Stanley ξεπέρασε πρόσφατα το κρίσιμο σημείο καμπής του ποσοστού διείσδυσης του 20% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλη αυτή η ανάπτυξη όμως θα έχει το κόστος της για τους παρόχους, επειδή το Ίντερνετ στα κινητά είναι άμεσα συνυφασμένο με τα δεδομένα. Η χρήση του μέσου κινητού τηλεφώνου είναι κατά 70% κλήσεις φωνής, ενώ στο iPhone αυτό το ποσοστό μειώνεται σε 45%. Έτσι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Μίκερ και της ομάδας της, η διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών τηλεφώνων θα αυξηθεί κατά 4.000% μέχρι το 2014.

Μία από τις δραστηριότητες που θα επηρεαστούν άμεσα από την αύξηση της πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω κινητών τηλεφώνων είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, με νέες υπηρεσίες που βασίζονται στον γεωγραφικό προσδιορισμό, κουπόνια για κινητά τηλέφωνα κ.α. Στην Κίνα, η επιτυχία του κοινωνικού δικτύου Tencent αποδεικνύει ότι τα ψηφιακά αγαθά μπορούν να είναι μια τεράστια επιχείρηση, δεδομένου ότι η πώληση τέτοιων «άυλων αγαθών» έφτασαν τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος.

Σε ότι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, η μελέτη της Μίκερ δείχνει ότι η χρήση τους ξεπερνά σήμερα τη χρήση του email τόσο σε όρους συνολικού αριθμού χρηστών όσο και σε ώρα που περνούν σε αυτές τις υπηρεσίες, ήδη από το 2007. Δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης του Facebook, ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα είναι κατά ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι σε σχέση με αυτούς που βασίζουν την ηλεκτρονική τους επικοινωνία στο email. Και εδώ όμως, η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα από φορητές συσκευές είναι σημαντικό μέρος της εξίσωσης: Το Mixi, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στην Ιαπωνία, είδε την σελίδα πρόσβασης για κινητά τηλέφωνα να αυξάνει την επισκεψιμότητά της κατά 72% μέσα σε τρία μόλις χρόνια.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου