Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ετήσια Έκθεση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος - Προτείνεται επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Βαθύτερη ύφεση για φέτος προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Ετήσια Έκθεση του ιδρύματος συστήνοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο κ. Προβόπουλος χαρακτηρίζοντας την σημερινή κρίση πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 2%, ενώ το Δημόσιο Χρέος είναι πιθανόν το 2009 να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 13,6%.

Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμά ότι φέτος η απασχόληση θα υποχωρήσει περαιτέρω και η ανεργία θα προσεγγίσει το 11%. Αναγνωρίζει ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στα δημοσιονομικά και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών επιβάρυναν εν τέλει και το τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές κρίνει ότι το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά επείγουσες, ενώ ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσβατος εκτιμά η ΤτΕ.




Συνακόλουθα θεωρεί ότι "θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειας απ΄ όλους."

"Δεν μπορούμε να πλέον να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Για ν΄ αντιστρέψουμε τις δυσμενείς τάσεις θα πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ. Η συμπεριφορά των αγορών οφείλεται κατά βάση στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σ' αυτό όμως προστίθενται οι ανησυχίες ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δύο παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον. Με άλλα λόγια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στην δυναμική του χρέους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ συστήνει, η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών να προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω. Η προσαρμογή αυτή είναι εφικτή αν επιδιωχθούν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτερο βηματισμό, ο περιορισμός της σπατάλης και η συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο. Η ΤτΕ προκρίνει την μείωση των δαπανών ως "εργαλείο" για την δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πετύχαινε δηλαδή αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά: συρρίκνωση αντί αύξησης των εσόδων.

Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η προτεινόμενη επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ήδη από εφέτος, θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ' επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου