Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο από τον Ιούνιο

Η άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο (με την ψήφιση του νόμου μέσα στον Μάιο) είναι το σενάριο-σοκ που προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Η βόμβα έρχεται με νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα και από τις διαβουλεύσεις με την «τρόικα». Ετσι, φαίνεται να εγκαταλείπεται η επιβολή της σταδιακής εξίσωσης από το 2013.

Το μέτρο θα αφορά μόνο το Δημόσιο, μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Εκτιμάται ότι με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα επιβαρυνθούν με 5-15 έτη. Ετσι θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται, ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.

Οι σκληρές αυτές ανατροπές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπάλληλων αναμένεται να επιτείνουν το πρόβλημα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων για εφάπαξ είναι διαρκώς αυξανόμενος ενώ- σύμφωνα με εκτιμήσεις- μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να εγκαταλείψουν το Δημόσιο τουλάχιστον 120.000 υπάλληλοι. Στα σενάρια που εξετάζει η διοίκηση του Ταμείου (μετά την απόρριψη ως ασύμφορης της πρότασης περί δανεισμού από τράπεζες ύψους 200 εκατ. ευρώ) είναι να επιβληθεί πρόσθετη εισφορά στους δημοσίους υπαλλήλους ή να ζητηθεί δάνειο από το ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Ταμείο Δημοσίου).







Χρόνια περιμένουν το εφάπαξ
Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι το 2010 το έλλειμμα στο Ταμείο θα διαμορφωθεί στα 801.140.000 ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φθάσουν τις 20.000 και ο χρόνος αναμονής θα υπερβεί το 24μηνο. Σήμερα εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι δικαιούχοι την ώρα που δεν υπάρχουν αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου είναι μηδαμινή. Το Ταμείο καλύπτει 600-650 αιτήσεις τον μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές και το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου