Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1-Στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς η Καρδασιλάρης
2-Τέλος Απριλίου στη Βουλή το ασφαλιστικό σ/ν
3-Η Morgan Stanley ανάδοχος στο δολαριακό ομόλογο
4-Αγροτική Ασφαλιστική: Μεταβιβάζει στην ATEbank τα ποσοστά στις θυγατρικές
5-Προγράμματα ''πράσινης'' ανάπτυξης 60 εκατ. ευρώ από το ΥΠΟΙΑΝ
6-Γιούνκερ: ''Αναμενόμενο'' το επιτόκιο στη δημοπρασία της Τρίτης»
7-Goldman Sachs και χρέος στη δημόσια ακρόαση για την Ελλάδα στο ΕΚ
8-Λ.Κατσέλη: Στόχος η ίδρυση επιχείρησης ''με ένα βήμα σε μία μέρα'' 
9-Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ - Προοίμιο ενεργοποίησης του μηχανισμού - Τη Δευτέρα έρχονται τα κλιμάκια στην Αθήνα
10- Οκτώ ινστιτούτα αμφισβητούν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

1-Στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών θα διαπραγματεύονται από την Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 οι μετοχές της εταιρείας «ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε.», δεδομένου ότι η μέση τιμή κλεισίματος της μετοχής για τις τελευταίες τρεις (3) συνεχόμενες συνεδριάσεις 13/4/2010 – 15/4/2010 είναι μικρότερη του ορίου των 0,30 ευρώ

2- Στο τέλος Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά την αξιολόγηση σχετικής έκθεσης από την Κομισιόν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδος. Ο υπουργός παρουσίασε σήμερα σε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο τις τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα εντός Μαίου. 
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο - καθώς δεν θα γίνουν σήμερα επίσημες ανακοινώσεις - από το 2018 θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, με τα μισά χρόνια ασφάλισης να υπολογίζονται με το παλαιό καθεστώς και τα υπόλοιπα μισά με το καινούριο. Αυτό σταδιακά θα αυξάνεται και από το 2028 η σύνταξη θα είναι πλήρως ανταποδοτική.

Οι μειώσεις στο ποσό της σύνταξης υπολογίζονται από 10% έως 30%, ανάλογο και με το πολύπλοκο σύστημα των συντελεστών, ενώ απώλειες θα σημειωθούν κυρίως στις πολύ μικρές και στις πολύ μεγάλες συντάξεις. Έτσι, για να πάρει κάποιος το ποσό που παίρνει σήμερα θα πρέπει να εργάζεται τουλάχιστον 40 έτη. Εξετάζεται επίσης ένα είδος ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις.

Νωρίτερα, από το 2011, θα επεκταθεί στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ ο ν. Πετραλιά για το πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις. Θα καθιερωθούν επίσης πολύ αυστηρά κριτήρια για πρόωρες, ενώ μπαίνει φρένο στις εθελούσιες εξόδους. Ετσι, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σύντομα από τα 61,4 έτη σήμερα στα 63 έτη, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας.

Από το 2013 θα εφαρμοστεί και η απόφαση του ΕΚ για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Βελτιώσεις θα υπάρξουν στη διαδοχική σύνταξη, καθώς οι απώλειες που σήμερα φτάνουν το 30% θα περιοριστούν στο 10%.

Εν όψει του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στον τομέα της Υγείας, τα Ταμεία θα έχουν μόνο το πρωτοβάθμιο κομμάτι, ενώ τα νοσοκομεία του ΙΚΑ θα περάσουν στο ΕΣΥ.

‘Ψαλίδι’ όμως θα πέσει στις αναπηρικές συντάξεις, ενώ θα διεξαχθεί εκ νέου έλεγχος για τους δικαιούχους. Νέα κοινή, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λίστα θα έχουν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Πάντως, δεν αναμένεται να μειωθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των εργαζομένων στα βαρέα.

Σημειώνεται πως το ασφαλιστικό θα συζητηθεί εκ νέου σε ‘κανονικό’ Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Η Κομισιόν, άλλωστε, πιέζει ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς είναι σημαντικό και για την εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
3-Το roadshow για το δολαριακό ομόλογο που θέλει να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση, προγραμματίζεται για μετά τις 20 Απριλίου, με βασικό ανάδοχο την Morgan Stanley.

Ταυτόχρονα, στη διάψευση δημοσιεύματος του Dow Jones που έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ματαίωσης από την πλευρά της Ελλάδας της έκδοσης ομολόγου σε δολάρια προχώρησε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στα σχέδια για Road Show στις ΗΠΑ», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα το «R» έγραφε:Μειωμένες προσδοκίες για το συνολικό ποσό που ελπίζει να συγκεντρώσει από το ομόλογο σε δολάρια στο τέλος του μήνα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ματαιωθεί τελικά η έκδοση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας από τους αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα προσδοκά να αντλήσει 1-4 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 5-10 δισ. δολάρια που ήθελε προηγουμένως. "Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή ζήτηση για ελληνικά ομόλογα στις ΗΠΑ" τόνισε ο δεύτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι "η Αθήνα μπορεί να ακυρώσει την έκδοση αν το ελάχιστο απραίτητο ποσό δεν μπορεί να συγκεντρωθεί".

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι αν η Ελλάδα ήθελε να δανειστεί σε δολάρια σήμερα, θα πλήρωνε επιτόκιο 8%. Είναι προφανές ότι επιτόκια σαν κι αυτό είναι ασύμφορα και ίσως δικαιολογούν το ενδεχόμενο ματαίωσης της συγκεκριμένης έκδοσης.


4- Πρόκειται, ειδικότερα, για τα προγράμματα «Πράσινη Επιχείρηση 2010» και «Πράσινες Υποδομές 2010», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ έκαστο, τα οποία
εντάσσονται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013»:

n Γενικός σκοπός του Προγράμματος «Πράσινη Επιχείρηση 2010» είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας. Επιλέξιμες είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επενδύσεις σε διαχείριση/ανακύκλωση/διάθεση αποβλήτων, παρακολούθηση εκπομπών ρύπων, και ανάπτυξη «πράσινων» προϊόντων και διαδικασιών. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης διαμορφώνεται από 35% έως 45%.

n Γενικός σκοπός του Προγράμματος «Πράσινες Υποδομές 2010» είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιλέξιμες είναι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ κύριες επιλέξιμες ενέργειες, εκ των οποίων μία τουλάχιστον πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο, αφορούν επενδύσεις σε διαχείριση ή/και εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα Προγράμματα περιλαμβάνονται στα κείμενα της προδημοσίευσης των δύο προγραμμάτων που έχουν δοθεί για ανάρτηση στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

• του ΥΠΟΙΑΝ (www.ypoian.gr),

• της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr)

• του ΕΣΠΑ (www.espa.gr)

• της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr),

• του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr) (Μόνο για το πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση 2010»)

Σημειώνεται, ότι η παρούσα προδημοσίευση των Προγραμμάτων καταργεί την προτέρα προδημοσίευση των προγραμμάτων «Πράσινη Επιχείρηση 2009» και «Πράσινες Υποδομές 2009» από τον Μάιο του 2009.


5-«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε το επιτόκιο που πέτυχε το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τρίτης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ επεσήμανε ότι η δημοπρασία πήγε «σχετικά καλά». Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε επίσης ότι ''θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά την αντίδραση της αγοράς τις επόμενες ημέρες, καθώς η φημολογία δεν βοηθά.''

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στην έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου με αποτέλεσμα η κάλυψη να καλυφθεί αρκετές φορές. Το επιτόκιο για την εξάμηνη έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,55% και για το έτος στο 4,85%. Η εξάμηνη έκδοση καλύφθηκε 7,7 φορές και η ετήσια κατά 6,5 φορές.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη έκδοση που είχε κάνει το ελληνικό δημόσιο με έντοκα γραμμάτια το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,38% και με συντελεστή κάλυψης 4,87. Η ετήσια είχε επιτόκιο 2,20% και καλύφθηκε 3,05 φορές. Συνολικά, άντλησε 1,56 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,2 δισ. ευρ


6-Οι αλλαγές στους κανόνες κοινοποίησης των λογιστικών στοιχείων των κρατών μελών καθώς και ο ρόλος της Goldman Sachs στη διευκόλυνση της εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ ετέθησαν στη δημόσια ακρόαση για τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα, που οργάνωσε η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στην ίδια ακρόαση συζητήθηκαν επίσης η διαχείριση του χρέους και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Στην ακρόαση, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήσεις στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, τον γενικό διευθυντή της Eurostat, Walter Rademacher, τον πρόεδρο της τράπεζας Goldman Sachs Bank USA, Gerald Corrigan και τον Richard Metcalfe, επικεφαλής διεθνούς πολιτικής στο International Swaps and Derivatives Association (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων).

Στο πρώτο μέρος της ακρόασης οι ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν στα επόμενα βήματα της οικονομικής επιτήρησης και διακυβέρνησης στην ΕΕ και στη βελτίωση της ποιότητας των εθνικών στατιστικών στοιχείων. Το δεύτερο μέρος αφιερώθηκε στη διαχείριση του χρέους από τα κράτη μέλη και την ενίσχυση της επιτήρησης της αγοράς παραγώγων.

Απαιτείται ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη

Ο Olli Rehn ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Φεβρουαρίου και από τότε “το 90%” του χρόνου του το έχει αφιερώσει στην κρίση στην Ελλάδα, όπως εξήγησε στην εισαγωγή του, για να τονίσει ότι η μεν Ελλάδα είναι πλέον στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματός της κατά 4% φέτος, στο δε ευρωπαϊκό σύστημα διακυβέρνησης ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι αλλαγές εκείνες που θα περιορίσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης τέτοιων κρίσεων στο μέλλον.

“Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ότι μας λείπουν τα εργαλεία επιβολής” των κανόνων, “ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι παρά μία συμφωνία κυρίων να μην υπάρχουν παρεμβάσεις”... “Η Ελλάδα δεν είναι παρά το σύμπτωμα ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αδυναμίες” σημείωσε η Sophia in t' Veld (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία).

Συμφωνώντας, ο Olli Rehn δέχθηκε ότι “οι αδυναμίες της κατασταλτικής πτυχής του συστήματος είναι εμφανείς” προσθέτοντας ότι “η άσκηση πιέσεων από τους υπόλοιπους εταίρους δεν είχε αποτέλεσμα” για να καταλήξει ότι “το Σύμφωνο χρειάζεται ενίσχυση”. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, ήδη σχεδιάζεται η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων για τη ζώνη ευρώ ενώ ετοιμάζεται και πρόταση για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας εις βάρος του ενιαίου νομίσματος. Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Νίκης Τζαβέλα (Ευρώπη Ελευθερίας Δημοκρατίας), ο Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι δρομολογούνται νέοι κανόνες που θα καταστήσουν τους όρους οικονομικής διακυβέρνησης πιο δεσμευτικούς αν και δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο Derk Jan Eppink (ΕΣΜ, Βέλγιο) ρώτησε κατά πόσον η Επιτροπή σχεδιάζει να εισάγει κανόνες για την αποβολή χωρών που έχουν παραβιάσει κατ επανάληψιν το Σύμφωνο Σταθερότητας, στο οποίο η απάντηση του κ. Rehn ήταν, “εξ όσων αντιλαμβάνομαι, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τροποποίηση της Συνθήκης”.

Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Sharon Bowles (Φιλελεύθεροι, Βρετανία), ζήτησε από τον Επίτροπο πιο ενεργή ανάμιξη του Κοινοβουλίου στην εκπόνηση των νέων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, όπως προβλέπει και το άρθρο 121 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Από την πλευρά του, ο κ. Rehn, συμφώνησε ότι οι πρόνοιες του άρθρου 121 δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Βελτίωση του συστήματος κοινοποίησης των εθνικών στατιστικών στοιχείων

Ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, Walter Rademacher, σημείωσε ότι οι εμπειρίες των τελευταίων ετών έχουν επιτρέψει τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος, ενώ εξήγησε ότι η νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο της υπηρεσίας. “Οι προτάσεις θα δώσουν στη Eurostat ελεγκτικές αρμοδιότητες”, καθώς και τη δυνατότητα “να πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις σε όλα τα κράτη μέλη”. “Τα εσκεμμένα σφάλματα στην κοινοποίηση των στοιχείων δεν θα εξαφανισθούν”, αναγνώρισε, προέβλεψε όμως ότι θα μειωθούν. Εφ' όσον υιοθετηθεί, η πρόταση θα αρχίσει να ισχύει από την κοινοποίηση των στοιχείων του 2014.

Ωστόσο, ο Jurgen Klute (Ευρ. Εν. Αριστερά, Γερμανία) απάντησε ότι οι προσπάθειες βελτίωσης της διαφάνειας και της ποιότητας των στοιχείων δεν αλλάζουν τη φύση του προβλήματος: “Το μόνο που κάνουμε είναι να αναλύουμε το πρόβλημα” δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Udo Bullman (Σοσιαλιστές, Γερμανία) ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά την κοινοποίηση των στοιχείων: “Την περίοδο που έγινε η χρήση των παραγώγων ήταν υποχρεωτική η κοινοποίησή τους” ρώτησε, για να συνεχίσει “ενέχονται και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέραν της Goldman Sachs”;

Σε αυτό ο κ. Rademacher απάντησε ότι “οι αλλαγές που έγιναν στον σχετικό κανονισμό το 2000, δεν έκλεισαν το “παραθυράκι” για το είδος παραγώγων που χρησιμοποίησε η Ελλάδα, κάτι που εν τέλει έγινε το 2009” ενώ χαρακτήρισε “πολύ πιθανόν” στις συναλλαγές αυτές να εμπλέκονται και άλλες τράπεζες πέραν της Goldman Sachs.

Η αντιπρόεδρος του ΕΚ, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΕΛΚ) ρώτησε τον Επίτροπο ποιά συμπεράσματα αντλεί από τη χρήση μηχανισμών όπως τα “Swaps” ως μέθοδο συγκάλυψης των στοιχείων. “Όλες οι κυβερνήσεις διόρθωσαν τα στοιχεία τους με βάση τους κανόνες που υιοθετήθηκαν το 2008, εκτός από την Ελλάδα που είναι η μόνη που ακόμα σήμερα δεν το έχει πράξει” σημείωσε για ο κ. Rehn, για να συμπληρώσει ότι έχει ήδη δώσει εντολή στη Eurostat “να ερευνήσει τη χρήση των Swaps από την Ελλάδα”.

Ερωτηθείς από αρκετούς ευρωβουλευτές αν και άλλες χώρες κατέφυγαν στις ίδιες μεθόδους, ο κ. Rademacher απάντησε καταφατικά, αναφέροντας την Ιταλία, Πολωνία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Απαντώντας δε στον José Manuel García-Margallo y Marfil (ΕΛΚ, Ισπανία) δεσμεύθηκε να καταθέσει στο ΕΚ πλήρη κατάλογο των τιτλοποιήσεων στις οποίες έχουν προβεί όλα τα κράτη μέλη μέχρι το 2008 καθώς και να παράσχει διευκρινίσεις για τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις υποχρεώσεις των κρατών μελών.

Η Ελλάδα και η διαχείριση του χρέους

Ο Gerald Corrigan, πρόεδρος της Goldman Sachs Bank USA άρχισε την κατάθεσή του παρουσιάζοντας τις “θεμελιώδεις αρχές” της διαχείρισης του χρέους που, όπως είπε μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα προβλήματα χρηματοδότησης των κυβερνήσεων που θα τις ακολουθήσουν.

Η συζήτηση στράφηκε γρήγορα στην περίπτωση της Ελλάδας και στην ερώτηση του Hans-Peter Martin (Μη Εγγεγρ. Γερμανία) αν θα επαναλάμβανε, εφ' όσον μια χώρα του το ζητούσε “τους χειρισμούς που έγιναν για την Ελλάδα”, απάντησε ότι “η Goldman Sachs είναι πιθανό να το έκανε, αλλά με διαφορετικό τρόπο”, υπογραμμίζοντας ότι τα κυριότερα προβλήματα προέκυψαν από τον παράγοντα “χρόνος” και όχι από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Στη δε ερώτηση της Kay Swinburne (ΕΣΜ, Βρετανία) για το αν την ευθύνη της χρήσης των συγκεκριμένων προϊόντων “φέρει εκείνος που αγόρασε ή εκείνος που πούλησε ” απάντησε ότι ''αμφότεροι πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι”.


Επιτήρηση της αγοράς παραγώγων

Ο Richard Metcalfe επικεφαλής διεθνούς πολιτικής της Διεθνούς Ένωσης Swaps and Παραγώγων, επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαφάνειας των μηχανισμών επιτήρησης για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και ακεραιότητας των αγορών παραγώγων. Σημείωσε ότι η οργάνωσή του θα πράξει το παν για να διασφαλίσει την κατάλληλη εποπτεία των κατ ιδίαν συναλλαγών παραγώγων.

Η κ. Άννυ Ποδηματά (Σοσιαλιστές) ρώτησε κατά πόσον θα έπρεπε να επιβληθούν κάποιοι ελάχιστοι κανόνες για τη χρήση των λεγόμενων Credit Default Swaps (CDS) ή ακόμα να καταργηθεί η χρήση τους, αλλά ο Metcalfe απάντησε ότι δεν πρέπει να απαξιωθούν τα CDS καθώς “συχνά δίνουν στους μεγάλους επενδυτές την αναγκαία ενθάρρυνση για την αγορά κρατικών ομολόγων”.


Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων έχει ζητήσει από την Elena Salgado, πρόεδρο του Συμβουλίου ECOFIN να καταθέσει, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας που προβλέπει, ακριβώς, εκπροσώπηση του Συμβουλίου στο ΕΚ, όταν γίνονται συστάσεις σε κράτος μέλος λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης της ζώνης ευρώ.


7- Το νομοσχέδιο για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Μιλώντας το πρωί στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο η κ. Κατσέλη δεσμεύθηκε ότι από τον Ιούνιο μία επιχείρηση θα ιδρύεται με ένα βήμα σε μία μέρα: «Από 38 μέρες και 15 βήματα για την ίδρυση μιας επιχείρησης, με τη βοήθεια του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, αυτά θα γίνουν ένα βήμα και μια μέρα» είπε.

Παράλληλα, μέχρι τον Ιούνιο θα έρθει για ψήφιση η αλλαγή την νομοθεσίας και σε ό,τι αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του συντονισμού των πρωτοβουλιών μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου και των φορέων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς ''υστερούμε στο κομμάτι του συντονισμού και φυσικά ως συνέπεια αυτού και στην αποτελεσματικότητα των δράσεων που αναλαμβάνονται''.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ είπε πως «η κρίση είναι ευκαιρία για να προχωρήσει η Ελλάδα σε ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης πέρα από αυτό που έχει κάνει τα τελευταία 10 χρόνια».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης είπε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επενδύσεων στη χώρα μας και για συνεργασία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων ιδιαίτερα στους τομείς της «πράσινης» ανάπτυξης και στις καινοτόμες και νέες τεχνολογίες.


8- (upd 3) Επιστολή προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, «προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια». Σε διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν αιτείται βοήθειας σε αυτή τη φάση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.



Πάντως, το ΥΠΟΙΚ, αντίθετα με την «αίσθηση» που κυριαρχεί πλέον στην αγορά, είπε πως η επιστολή που έστειλε η Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν συνιστά την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας, αλλά πως με αυτή την επιστολή ,η Ελλάδα απλά εκκινεί τις επισήμες συζητήσεις για τον προσδιορισμό των όρων του μηχανισμού στήριξης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε επίσης πως την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου, έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να συζητηθεί με τις ελληνικές αρχές ο μηχανισμός βοήθειας που συμφωνήθηκε, το πολιτικό πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας (ΠΣΑ) καθώς και το τεχνικό μέρος του δανεισμού.

ΔΝΤ: Δυο σημαντικά θέματα πρέπει να επιλυθούν για την Ελλάδα

Δεν έχει ακόμη οριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμη η συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, καθώς ανοιχτά είναι δύο βασικά ζητήματα για το πρόγραμμα. Το ένα είναι ο καθορισμός του ποσού χρηματοδότησης που χρειάζεται, και το άλλο είναι ο καθορισμός της πολιτικής που χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ χρηματοδότησης και προσαρμογής που απαιτείται.

Αναλυτικά, η επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει τα εξής:

«Προς Κύριο Olli Rehn, Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κύριο Dominique Strauss-Kahn, Managing Director Δ.Ν.Τ., Κύριο Jean-Claude Trichet, Πρόεδρο Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπακωνσταντίνου»


 
9-Ενάντια στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ φαίνεται να είναι το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, αναφέρουν οκτώ κορυφαία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα, ενώ εκτιμούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να «παίξει» ηγετικό ρόλο σε οποιοδήποτε σχέδιο σωτηρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα οκτώ ινστιτούτα, τα οποία είναι πέντε από τη Γερμανία, δύο από την Αυστρία και ένα από την Ελβετία, θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι πιο αξιόπιστο και πιο έμπειρο στο να ζητά την αποπληρωμή δανείων από χώρες, σε περίπτωση αυτές δεν έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους, από έναν ευρωπαϊκό οργανισμό.

Ακόμη, στην εξαμηνιαία έκθεση που καταθέτουν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αναφέρουν ότι χαρακτηριστικά ότι «τέτοιου είδους βοήθεια αντιβαίνει στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ».

«Για να εξασφαλίσουμε ότι η νομισματική ένωση δεν θα υποστεί περαιτέρω ζημιά, τα ινστιτούτα θεωρούν ότι είναι κρίσιμο το ΔΝΤ να είναι υπεύθυνο για την επιτήρηση των όρων που θα υπαγορευθούν… και για την απόφαση για την απελευθέρωση περαιτέρω κεφαλαίων για βοήθεια», αναφέρει η έκθεση.

Για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, ένας μηχανισμός που θα προσέφερε τακτικά βοήθεια στις χώρες-μέλη θα ήταν αντιπαραγωγικός, τονίζουν. «Η πιθανότητα να χρειαστεί βοήθεια θα αυξανόταν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα καθυστερούσαν ή και θα ακυρώνονταν, με τον κίνδυνο να παρουσιαστεί ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια», προσθέτει η έκθεση.







 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου