Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ο δανειολήπτης πτωχεύει ο εγγυητής πληρώνει...

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αν ο δανειολήπτης πτωχεύσει, τότε τη… “νύφη” θα πληρώσει ο εγγυητής, καθώς εκείνος θα είναι υπόλογος και οφειλέτης απέναντι στην τράπεζα.

Επίσης με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τις τράπεζες, «παγώνουν» μέχρι δύο χρόνια ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους μέχρι 3 εκατ. ευρώ (ανά δανειολήπτη), ενώ ενήμερες οφειλές ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ «παγώνουν» επίσης για 1 χρόνο....



Επιπλέον οι τράπεζες που δεν θα προχωρούν στη ρύθμιση -εφ’ όσον υπάρχει δικαστική απόφαση- θα τιμωρούνται με πρόστιμα.

Τα δύο νομοσχέδια πρόκειται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία χθες τα παρουσίασε στην ανοικτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι απορρίφθηκαν σχεδόν στο σύνολο τους οι τροποποιήσεις που είχαν προτείνει οι τράπεζες, οι οποίες είχαν ζητήσει να εξαιρούνται από τη ρύθμιση τα στεγαστικά δάνεια, να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στο «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών -καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών- και να μην δοθεί γενικευμένη αμνηστία με διαγραφές από τη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία.

Αντίθετα το νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις δίνει γενικευμένη αμνηστία και διαγράφει από τα αρχεία δυσμενών δεδομένων, όλους εκείνους που θα πληρώσουν την οφειλή τους εντός 3 μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Η κ. Κατσέλη δήλωσε πως πρόκειται για έκτακτο μέτρο που στόχο έχει την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα όμως με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, με τον τρόπο αυτό δημιουργείται «στρεβλή εικόνα» στην αγορά και υπογραμμίζουν πως «πουθενά στον κόσμο δεν έχουν τυφλωθεί συστήματα σαν τον Τειρεσία, καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση και στάθμιση των πιστωτικών κινδύνων». Δεν πυροβολείς την στατιστική αν δεν σου αρέσουν τα στοιχεία ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Capital.gr.

Νομοσχέδιο για νοικοκυριά

Η κ. Κατσέλη απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα νοικοκυριά, σημείωσε πως: Αν ο δανειολήπτης δεν διαθέτει τα απαραίτητα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία και καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο, η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο και όχι τον εγγυητή.

Θα πρέπει μάλιστα διευκρίνισε και ο εγγυητής, με τη σειρά του –και εφόσον εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου, δηλαδή δεν έχει εισοδήματα και περιουσία- να καταθέσει και εκείνος αίτηση πτώχευσης.

Όπως είπε η υπουργός το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 54% τα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια (στο 6,9% τον Σεπτέμβριο του 2009) και κατά 70% οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια (στο 11,7% τον Σεπτέμβριο 2009).

Οι υπερχρεωμένοι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (πτωχευτικό δίκαιο) και να απαλλαγούν από την οφειλή εφόσον με μηνιαίες καταβολές σε διάστημα 4 ετών πληρώσουν τουλάχιστον το 10% της συνολικής οφειλής.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από διοικητικά πρόστιμα, οφειλές από φόρους, τέλη προς το Δημόσιο, ασφαλιστικές εισφορές.

Η απαλλαγή από τα χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

Αρμόδια είναι τα Ειρηνοδικεία (οι τράπεζες είχαν προτείνει αρμόδια να είναι τα Πρωτοδικεία). Μάλιστα η υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να προσληφθούν 80 ειρηνοδίκες…

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, -όπως είναι χρόνια ανεργία, προβλήματα υγείας, ανεπαρκές εισόδημα για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών- μπορεί να διαγραφεί το σύνολο της οφειλής.

Επίσης, εξαιρείται από τη διαδικασία πλειστηριασμού η πρώτη κατοικία και ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει σε διάστημα μέχρι 20 χρόνια, με ευνοϊκό επιτόκιο, οφειλές που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

«Παγώνουν» για 2 χρόνια δάνεια -με δικαστική απόφαση- στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής λόγω αιφνίδιων ή απρόοπτων γεγονότων (π.χ. ανεργία).

Νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Στα 11 δισ. ευρώ έφτασαν τα καθυστερούμενα επιχειρηματικά δάνεια τον περασμένο Αύγουστο, με τις «κόκκινες» οφειλές να αντιστοιχούν στο 10%. Από τα καθυστερούμενα τα 5δισ. ευρώ είναι δάνεια μέχρι 1εκ. ευρώ και τα 3,5 δισ. ευρώ έχουν βγει στο «κόκκινο» μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.

Το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια προβλέπει:

- Πάγωμα για 2 χρόνια για την απόσβεση του κεφαλαίου
- Εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεωλυτικές δόσεις σε διάστημα πενταετίας

Στην ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν: Οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, μετά την 1/1/2008, μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα και δανειολήπτη και μάξιμουμ τα 3 εκατ. ευρώ ανά δανειολήπτη προς όλες τις τράπεζες.

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1/1/2005 μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση με τον όρο όμως ότι θα αποπληρώσουν μέχρι τις 15 Απριλίου του 2010, το 10% της οφειλής, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού. Οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού διαγράφονται μόνον εφόσον έχει εξοφληθεί το 50% της οφειλής

Όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές, η ρύθμιση προβλέπει «πάγωμα» του δανείου για 1 χρόνο και οι οφειλέτες να αποπληρώσουν με κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη του χρόνου. Επίσης έχουν το δικαίωμα για δυο χρόνια να πληρώνουν μόνο τόκους και η αποπληρωμή του άληκτου κεφαλαίου να εξοφληθεί με χρονική παράταση μετά τη λήξη της συμβατικής διάρκειας του δανείου. Έχουν το δικαίωμα να επιμηκύνουν για τρία χρόνια τη διάρκεια του δανείου.

Ποιοι υπάγονται

Υπάγονται οι οφειλέτες που έχουν ανεξόφλητο κεφάλαιο μέχρι 250.000 ευρώ ανά τράπεζα με μάξιμουμ σε όλες τις τράπεζες 1 εκατ. ευρώ (φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις κ.ά.).

Επίσης, οι οφειλέτες που έχουν ανεξόφλητα κεφάλαια μέχρι 100.000 ευρώ ανά τράπεζα με μάξιμουμ τα 300.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες (και αυτοί μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν το 2008 ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ), αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμοι και ενήμεροι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι 31 Μαρτίου του 2010.

Σε ό,τι αφορά τα πανωτόκια στα αγροτικά δάνεια διαγράφονται και το μάξιμουμ της οφειλής ορίζεται στο διπλάσιο των δανείων που είχαν λάβει μείον τις καταβολές που έχουν πραγματοποιήσει.

Τειρεσίας

Με βάση το νομοσχέδιο προβλέπεται γενικευμένη αμνηστία για όλες τις οφειλές που έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου. Επίσης, αίρεται και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.

Παράλληλα, στον Τειρεσία θα εμφανίζονται οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί και είναι από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ δεν θα εμφανίζονται δυσμενή οικονομικά στοιχεία στον Τειρεσία για οφειλές που έχουν εξοφληθεί ύψους μέχρι 3.000 ευρώ (από 1.000 ευρώ σήμερα).

Επίσης, μειώνεται και ο χρόνος παραμονής στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία: για απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές ο χρόνος μειώνεται στα 2 χρόνια από τα 3, για διαταγές πληρωμής σε 3 χρόνια από 4, όπως και για κατασχέσεις και προγράμματα πλειστηριασμών σε 3 χρόνια από 4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου