Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο
της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος τον επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Βρεττός.
, Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον κ. Πετσάλνικο για την εξέλιξη των συζητήσεων σχετικά με το κυπριακό, για θέματα που άπτονται της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και για την επερχόμενη προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν τις οικονομίες των δύο χωρών.
Μετά τη λήξη της συνάντησης, οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών σωμάτων Ελλάδας και Κύπρου προέβησαν σε δηλώσεις.







Φ. Πετσάλνικος: «Η τουρκική ηγεσία οφείλει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την υπογραφή της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας»

Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε, εκ μέρους όλων των βουλευτών, «τη συνεχή και αμετακίνητη συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος και ο κυπριακός λαός για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να αντιληφθεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά κυρίως η ηγεσία της Τουρκίας, την αναγκαιότητα να εξευρεθεί λύση με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
«Δύο αυτονόητα πράγματα πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Οφείλει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να υπογράψει, επιτέλους, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ, αντί να εκτοξεύει απειλές ή να προκαλεί προσκόμματα».
Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε, επίσης, την κατανόηση και συμπαράσταση στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κυπριακός λαός για την υπέρβαση προβλημάτων που προκαλεί η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική κρίση, αναφερόμενος και στις θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου να σταθεί όρθια η χώρα, αλλά και στις ελπιδοφόρες προοπτικές που διανοίγονται με τη διαγραφή του χρέους των 105 δισ. ευρώ ύστερα από την πραγματοποίηση του PSI.

Γ. Ομήρου: «Κύπρος και Ελλάδα είμαστε στο δρόμο της εθνικής προκοπής»

Ο κ. Ομήρου, από την πλευρά του, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συγκυρία και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. «Είμαστε μπροστά σε προκλήσεις, αλλά και σε ευκαιρίες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «από τη μία πλευρά έχουμε την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, όπως εκδηλώνονται όχι μόνον επί του κυπριακού αλλά και σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, από την άλλη πλευρά όμως έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και να αναδεικνυόμαστε ως πόλοι σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ως χώρες που εργαζόμαστε σταθερά για την ειρήνη και τη συνεργασία. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε προς τους λαούς μας, προς τις γειτονικές μας χώρες και προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Κύπρος και Ελλάδα είμαστε στο δρόμο της εθνικής προκοπής –τόνισε ο κ. Ομήρου– και θα πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίζει επ’ άπειρον να αποτελεί τον παράγοντα της ανωμαλίας και της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου εφ’ όσον αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη λύση του κυπριακού και βεβαίως πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των κανονιοφόρων την οποία ακολουθεί στο θέμα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία να πράξει με βάση το θαλάσσιο δίκαιο, όπως προέβλεψε η συνθήκη του 1982 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου