Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ



Ανδρέας Μακρυπίδης : «Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης γίνεται πλέον αναγκαιότητα.»

• Συνάντηση Ανδρέα Μακρυπίδη με αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών.

Συνάντηση είχε ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με διακομματική αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών από όλα τα κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκρατες, Πράσινους, Κόμμα της Αριστεράς, Φιλελευθερους), προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, την κρίση και τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα. Απο Ελληνικής πλευράς στην συνάντηση συμμετείχε ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Μακρυπίδης αφού τους καλωσόρισε, αναφέρθηκε στις ελληνικές προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση. Τόνισε ότι παρόλο το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και τα υψηλά επιτόκια της Δανειακής Σύμβασης, η Ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε μια γιγάντια Δημοσιονομική προσαρμογή μειώνοντας σημαντικά το έλλειμμα μέσα από μέτρα δύσκολα και σκληρά όπως η μείωση των μισθών και των συντάξεων, ο περιορισμός της σπατάλης στις δαπάνες π.χ. στον τομέα της υγείας, της πολυφαρμακίας κ.λ.π, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τις εργασιακές σχέσεις.







Ωστόσο ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις εκ μέρους της χώρας μας για πολλές δεκαετίες, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε ένα γενναίο βήμα με την Κυβέρνηση Εθνικής Συνευθύνης και ευρύτερης Συνεργασίας και ότι τώρα απαιτείται από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στις προσδοκίες των λαών της. «Σήμερα που η κρίση χτυπάει την καρδιά της Ευρωζώνης απαιτείται να αφήσουμε πίσω αντιλήψεις που λένε ότι για όλα φταίνε «οι τεμπέληδες Έλληνες». Ήρθε η ώρα η Γερμανία να επιδείξει αλληλεγγύη και να μην εμμένει σε μια άκαμπτη στάση σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό για το Ενιαίο Νόμισμα και πισωγύρισμα για την Ευρώπη.» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης τέλος αναφέρθηκε στις Γερμανικές Αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστη η χώρα από τα κατοχικά στρατεύματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αρπαγή των αποθεμάτων του χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος, στα σκάνδαλα όπως αυτό της SIEMENS, αλλά και στα Γερμανικά δημοσιεύματα που δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ των λαών, λέγοντας ότι όλα αυτά καταδεικνύουν ότι υπεύθυνη για την σημερινή Δημοσιονομική και Οικονομική Κρίση δεν είναι μόνο η χώρα μας.

• Συνάντηση του Βουλευτή με τον Πρόεδρο του Σουδικού Κοινοβουλίου και με Σουηδούς Βουλευτές

Αντίστοιχα ο Ανδρέας Μακρυπίδης συναντήθηκε με αναβαθμισμένη και διακομματική Σουηδική αντιπροσωπεία Βουλευτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας κ. Per Westerberg. Πέραν του κ. Μακρυπίδη από την Ελληνική πλευρά συμμετείχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Βάσω Παπανδρέου και από τη Νέα Δημοκρατία ο Βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Βουλευτής αφού καλωσόρισε τα μέλη της αποστολής ανέφερε ότι η Σουηδία υπήρξε για την Ελλάδα ένας διαχρονικός καλός φίλος και εταίρος. Επιπρόσθετα υπογράμμισε τους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς, οι οποίοι ενισχύονται από την παρουσία χιλιάδων Σουηδών επισκεπτών κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καθώς και από την παρουσία εδώ και δεκαετίες, της Ελληνικής κοινότητας στην Σουηδία.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπολογίζει στην υποστήριξη της Σουηδίας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς είναι γνωστές οι κοινωνικές ευαισθησίες του σουηδικού λαού καθώς και του πολιτικού συστήματος της χώρας και η διαχρονική πίστη του σε Ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ωστόσο, ο Βουλευτής παρατήρησε ότι απαιτείται αλληλεγγύη και όχι τιμωρία των Κρατών της Ε.Ε.,την στιγμή που πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κρίση είναι παγκόσμια και πανευρωπαϊκή. Και ότι οι τύχες των λαών είναι συνυφασμένες «Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που έρχονται, αλλά και των μέχρι σήμερα σημαντικών προσπαθειών της χώρας. Η ενότητα και οι συντονισμένες προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων και κρατών σε διεθνές επίπεδο και η αλληλεγγύη μεταξύ τους είναι η απάντηση στην κρίση», τόνισε.
Από την πλευρά τους, ο κ. Westerberg και οι Σουηδοί Βουλευτές που έλαβαν το λόγο, αφού ευχαρίστησαν για την θερμή αποδοχή και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, υπογράμμισαν ότι η Σουηδία είχε περάσει μιαν αντίστοιχη κρίση σαν τη σημερινή κατά τη δεκατία του 1990, όπου το χρέος και το έλλειμμα είχαν πλήξει την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Υποστήριξαν ότι η Σουηδία ξεπέρασε τη κρίση μέσα από τις δικές της προσπάθειες και επανήλθε στις πρώτες θέσεις της διεθνούς οικονομίας, μέσα από δίκαιη κατανομή των βαρών, πίστη και αφοσίωση στους δύσκολους στόχους και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατέληξαν ότι απαιτούνται μεγάλες θυσίες και υπομονή αλλά και συναίνεση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου