Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2012 και ο Απολογισμός δαπανών του 2010.



Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Προϋπολογισμός δαπανών της Βουλής για το οικονομικό έτος 2012, ενώ εγκρίθηκε ο Απολογισμός δαπανών της Βουλής του οικονομικού έτους 2010, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 120 του Κανονισμού της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, στο πλαίσιο της ομιλίας του επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το οικονομικό έτος 2012, συντάχθηκε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με βασικό γνώμονα και κύριο στόχο την ουσιαστική συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Φ. Πετσάλνικος: «Ο Προϋπολογισμός υπερκαλύπτει το στόχο
του μεσοπρόθεσμου μέχρι το οικονομικό έτος 2015»







Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2012, είναι μειωμένος σε σχέση με εκείνον του 2011 κατά 27 εκατ. €. «Έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση, ποσοτική και ποσοστιαία, γιατί βλέποντας κανείς τη μείωση των 27 εκατ. € διαπιστώνει ότι σε σχέση με το έτος 2011 είναι ποσοστιαία μειωμένος κατά 13,65%» ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Προϋπολογισμός του Εθνικού Κοινοβουλίου για το 2010 ήταν ήδη μειωμένος κατά 3,9 εκατ. €, σε σύγκριση με εκείνον του 2009, ενώ και ο Προϋπολογισμός του 2011, που ψηφίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο, ήταν μειωμένος κατά 20,3 εκατ. € σε σχέση με εκείνον του 2010. Η συνολική, επομένως, μείωση τα τρία τελευταία χρόνια - 2010, 2011, 2012 - ανέρχεται σε 51 εκατ., ποσό που αναλογεί σε ποσοστό 23,03%.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των πιστώσεων για το 2012 είναι 170.972.000€ έναντι του ποσού 197.988.000€ του οικονομικού έτους 2011. Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε πως «με τις περικοπές αυτές, υπερκαλύπτεται ήδη από τώρα ο στόχος που είχε τεθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα έτη 2013 έως και 2015».


«Η Βουλή κάνει γενναία οικονομία
με δραστικές μειώσεις σε αποδοχές βουλευτών, υπαλλήλων
και λειτουργικά έξοδα»

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η Βουλή κάνει γενναία οικονομία δίνοντας το παράδειγμα για όλο το δημόσιο». Οι συνολικές περικοπές οφείλονται στις περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών (βουλευτική αποζημίωση κ.λπ.), στις περικοπές αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά και σε σημαντικές μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες του Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά στους βουλευτές, οι μειώσεις του συνόλου των αποδοχών τους ανέρχονται σε 46.280€, ποσό που φτάνει ετησίως στο 40%.
Σημαντικές είναι και οι μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων, οι οποίες μέσα στο 2010 μειώθηκαν κατά 30%. Με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται και για τους υπαλλήλους της Βουλής τα επιδόματα που προβλέπονται και στον δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερα, καταργείται η ειδική αποζημίωση που χορηγείται με το άνοιγμα και κλείσιμο της Βουλής, ενώ θα χορηγείται, όπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, επίδομα επίτευξης στόχων.
Ο κ. Πετσάλνικος αναφερόμενος στους υπαλλήλους της Βουλής που, όπως είπε, συχνά γίνονται στόχος στο πλαίσιο της στοχοποίησης γενικότερα του Κοινοβουλίου, τόνισε πως οι υπάλληλοι της Βουλής συμμετέχουν στις θυσίες. «Δεν υπάρχουν ούτε 14, ούτε 16 μισθοί για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονταν δυσφημώντας τους εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο, που εργάζονται εκτός του συνήθους ωραρίου», ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος.

Ακόμη, μειώνονται κατά 45,2εκ. € για το 2012 και οι λειτουργικές δαπάνες, που αποτελούν το 26% των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής - χωρίς ωστόσο να θίγεται η ποιότητα λειτουργίας του Εθνικού Κοινοβουλίου - και αφορούν σε προμήθειες ηλεκτρονικών υπολογιστών (μείωση κατά 60% σε 3 χρόνια), προμήθεια επίπλων (μείωση κατά 85% σε 3 χρόνια), προμήθεια εφημερίδων και περιοδικών (μείωση κατά 60% σε 3 χρόνια), δαπάνες δημοσίων σχέσεων (μείωση 60% σε 3 χρόνια), μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό (μείωση κατά 49% σε 3 χρόνια). Αντίστοιχ,α το 2009 οι πιστώσεις για λειτουργικά έξοδα είχαν ανέλθει σε 70,1 εκ. €. Το 2010 ανήλθαν σε 60 εκ. € ενώ το 2011 είναι 54,3 εκ. €.

«Κανένας βουλευτής δεν γίνεται εύπορος
από τη βουλευτική αποζημίωση»

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στα επικριτικά σχόλια ορισμένων ΜΜΕ για το ύψος της συνολικής βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές, τόνισε ότι «κανείς από αυτούς μέχρι σήμερα δεν πλούτισε από τη βουλευτική αποζημίωση που δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ το μήνα, ποσό με το οποίο καλούνται να καλύψουν τα ενοίκιά τους, ή των γραφείων τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων τους, τα έξοδα κίνησης - δηλαδή τη βενζίνη για τις μετακινήσεις τους - και την κάλυψη διαφόρων άλλων εξόδων που προκύπτουν κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.




«Η Βουλή δεν κάνει έκπτωση στις «υιοθεσίες» παιδιών
και στα δημόσια έργα»

«Όλες οι δαπάνες, σε όλους τους κωδικούς μειώνονται. Εκτός από δύο που παρουσιάζουν αύξηση» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε, πρώτον, στα δημόσια έργα, όπου προβλέπονται κονδύλια 3.850.000€ για να ξεκινήσουν έργα αξιοποίησης σε κτίρια ιδιοκτησίας της Βουλής, προκειμένου να στεγάσουν υπηρεσίες της Βουλής που τώρα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Δεύτερον, τα βοηθήματα που αποφασίστηκε να δίνει η Βουλή των Ελλήνων στα ανήλικα παιδιά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που έχασαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, από το 1996 και μετά.

«Μέτρα αναβάθμισης του ρόλου του κοινοβουλίου μέσω τροποποιήσεων στον Κανονισμό της Βουλής»

Η συνεχής αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της διαφάνειας, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού, αλλά και της αποτελεσματικότητας προς όφελος του πολίτη, παρά τον περιορισμό των δαπανών, αποτελεί στόχο της Βουλής. «Αυτή η ανάγκη φαντάζει επιτακτική ιδιαιτέρως τη δεδομένη χρονική συγκυρία κατά την οποία δοκιμάζονται η χώρα, αλλά και το πολιτικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος.


«Η συμβολή της Βουλής στην κοινοβουλευτική Διπλωματία
και η επισκεψημότητα από μαθητές και πολίτες»

Όπως επεσήμανε ο κ. Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέφθηκαν τη Βουλή πέντε αρχηγοί κρατών, δύο αρχηγοί κυβερνήσεων, πρωθυπουργοί, ο κ. Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Ζιανμπάο, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλίων, μέλη κυβερνήσεων από επτά χώρες. Επίσης, επισκέφθηκε τη Βουλή και απευθύνθηκε στους Έλληνες Βουλευτές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπάν Κι Μουν, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μεγγίρου και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και μεγάλων και μικρότερων σε μέγεθος χωρών.
Επίσης, η Βουλή άνοιξε τις πόρτες της, από το 1995, σε 1.261.000 μαθητές, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τη λειτουργία του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, συμμετέχοντας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου με ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις, εκδόσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου