Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αδέσποτα σκυλιά στην Πανεπιστημίουπολη.



Μετά από πρόσκληση της Πρυτανείας, διεξήχθη την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 στην αίθουσα της Συγκλήτου, συνάντηση – σύσκεψη μεταξύ φοιτητών και εργαζομένων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις αγέλες αδέσποτων σκύλων και τις επιθέσεις τους εναντίον διαφόρων ατόμων στην Πανεπιστημιούπολη. Στη συνάντηση συμμετείχαν φοιτητές και εργαζόμενοι που υπέστησαν επιθέσεις σκύλων, μέλη της Ζωοφιλικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλη αντίστοιχων ομάδων από την πόλη και ειδικοί επιστήμονες που είχαν προσκληθεί. Μετά την ανάλυση της όλης κατάστασης και των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εντεινόμενη επιθετικότητα ορισμένων ζώων, από την ελεύθερη κίνησή τους στην Πανεπιστημιούπολη και λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία για την προστασία των αδέσποτων ζώων, ομόφωνα αποφασίστηκαν τα παρακάτω:






1. Να ζητηθεί από το Δήμο Ιωαννιτών, αρμόδιος φορέας για τα αδέσποτα ζώα, να επιταχύνει τη λειτουργία του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Το καταφύγιο έγινε με δαπάνες της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων σε έκταση που εκχωρήθηκε για τη συγκεκριμένη χρήση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
2. Να ληφθούν μέτρα περιορισμού και απομάκρυνσης των επιθετικών ζώων από την Πανεπιστημιούπολη με την έγκριση της Ζωοφιλικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη συνδρομή της Διοίκησης του Ιδρύματος και ειδικών κτηνιάτρων. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται ειδικός περιφραγμένος χώρος στην Πανεπιστημιούπολη με στέγαστρο και μεταφέρονται όλα τα σημεία παροχής τροφής των σκύλων σε απομακρυσμένα σημεία από τα κτίρια του Πανεπιστημίου. Ήδη, έχουν απομακρυνθεί δύο ζώα, τα οποία έκαναν τις επιθέσεις τις τελευταίες δέκα μέρες.
3. Να ενταθεί η φύλαξη της Πανεπιστημιούπολης και να περιφραχθεί από την πλευρά της Χωματερής Δουρούτης, ώστε να περιορισθούν οι «αφίξεις» και άλλων ζώων.
4. Να ολοκληρωθούν οι στειρώσεις για τα “νεοαφιχθέντα” ζώα, καθώς και οι εμβολιασμοί τους με έξοδα του Πανεπιστημίου.
5. Να δοθούν στη δημοσιότητα και να παρουσιαστούν στην Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου τα στοιχεία όλων των ζώων, για τα οποία καλούνται συμπολίτες να τα υιοθετήσουν.
6. Να δοθούν οδηγίες προς τους φοιτητές και τους εργαζομένους για τη συμπεριφορά τους προς τα ζώα και την αποφυγή των επιθέσεων ( www.zwopi.gr ).
Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό, που προέρχεται από την εγκατάλειψη των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους στην Πανεπιστημιούπολη, πρέπει σε αυτή την φάση να το διαχειριστεί η ίδια η Πανεπιστημιακή Κοινότητα στο σύνολό της, διασφαλίζοντας την ελεύθερη και χωρίς πρόβλημα μετακίνηση όλων των μελών του Πανεπιστημίου και των επισκεπτών του Ιδρύματος, αλλά και προστατεύοντας, παράλληλα, τα δικαιώματα των ζώων.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιδιώκει την εθελοντική συνδρομή της Ζωοφιλικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων από τη συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων στην Πανεπιστημιούπολη.
Τέλος, παρακαλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία Φύλαξης της Πανεπιστημιούπολης (τηλ. 26510 06533, 6951977998) ή το γραφείο της Πρυτανείας (τηλ. 26510 07319) για κάθε πρόβλημα που προκύπτει από την παρουσία των αδέσποτων ζώων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου