Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Επιτυχής διεξαγωγή του Πολυσυνεδρίου του 14ου Forum Ανάπτυξης με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος.



Με επιτυχία διεξήχθη στο ξενοδοχείο Αστήρ, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011, η συνεδριακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχε η Περιφερειακή Εκπ/ση Δυτ. Ελλάδας στα πλαίσια του 14ου Forum Ανάπτυξης. Κεντρικός άξονας των εισηγήσεων ήταν το θέμα «Παιδεία και Κρίση» γύρω από τον οποίο κινήθηκαν οι ομιλητές, προσπαθώντας να δώσουν έμφαση στον αποφασιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση για τη διαχείριση- καταπολέμηση των κρίσεων. Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται, όχι μόνο από οικονομική, αλλά και από βαθιά κοινωνικοηθική κρίση, κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και να προωθηθούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης με σκοπό τη δημιουργία ενεργών πολιτών που θα έχουν τα προσόντα, τις ικανότητες και τις δεξιότητες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.







Σύμφωνα με τα παραπάνω, στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν προβληματικές σχετικά με τη διαχείριση των κρίσεων και το ρόλο της εκπαίδευσης στη δημιουργία ενεργών πολιτών, το θεσμό του Νέου Σχολείου, την ποιότητα στην εκπαίδευση καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Επίσης, παρουσιάσθηκαν από την ομάδα ευρωπαϊκών προγραμμάτων οι σχετικές δράσεις που δίνουν την ευκαιρία τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών να έρθουν σε επαφή και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που προάγουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιότητα του σύγχρονου ενεργού πολίτη. Στη συνέχεια, δόθηκε η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς μας να παρουσιάσουν δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία που υπηρετούν και άπτονται θεμάτων που προάγουν το πνεύμα του εθελοντισμού, προωθούν τις Νέες Τεχνολογίες και ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ σχολείου και οικογένειας. Τέλος, έγινε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση επηρεάζει την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική και πώς η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λειτουργεί ως εργαλείο αντίδρασης και μέσο αντιμετώπισης της κρίσης.
Με το πέρας της εκδήλωσης ο Περ/κός Δ/ντής Εκπ/σης, κ. Παναγιωτόπουλος Γιώργος δήλωσε: «Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του πολυσυνεδρίου και ιδιαιτέρως τον κ. Γιαλένιο, που με την πρόσκλησή τους έδωσαν την ευκαιρία στην Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης να συμμετέχει στις εργασίες του Forum Ανάπτυξης. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πάνο Θεοδωρακόπουλο, δημοσιογράφο, για τη συμβολή του στην επιτυχημένη διοργάνωση.
Επιπρόσθετα, θα ήθελα να τονίσω ότι στις μέρες μας κρίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας περιβαλλόντων μάθησης, τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να διερευνήσουν σχέσεις για την επίλυση προβληματικών και αμφιλεγόμενων καταστάσεων και παράλληλα να αποκτήσουν πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι θεώρησης, ερμηνείας και επίλυσης των προβλημάτων που πραγματεύονται. Επιπλέον, οι εν δυνάμει ενεργοί πολίτες του αύριο έχουν ανάγκη από μια εκπαίδευση που να έχει χαρακτηριστικά ανάλογα των απαιτήσεων της εποχής, όπως η ισότιμη συμμετοχή, το συνεργατικό πνεύμα, η ομαδικότητα και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, καθώς το πέρασμα από την κρίση μπορεί να δώσει μία πνοή συσπείρωσης κι έναν αέρα ανανέωσης ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου