Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Eurostat: Στο 94% του κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Ελλάδα


Το 2008, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα ανήλθε στο 94% του μέσου κοινοτικού, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η Αττική και το Νότιο Αιγαίο είναι οι μόνες ελληνικές περιφέρειες που ξεπερνούν το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ (113% του κοινοτικού).







Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τρεις ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (66% του κοινοτικού ΑΕΠ) και η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα (73%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (78%), το Βόρειο Αιγαίο (80%), η Κεντρική Μακεδονία (81%) και η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος (84%).
Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, μετά την Αττική και το Νότιο Αιγαίο (113%), σημειώνεται στη Στερεά Ελλάδα (100%), στην Κρήτη (94%) και στα Ιόνια Νησιά (90%).
Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτζαπάντεν της Βουλγαρίας (28% του κοινοτικού), ενώ το υψηλότερο στο κέντρο του Λονδίνου (343% του κοινοτικού).
Οι είκοσι περιφέρειες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με τη Eurostat, κάτω από το 75% του κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται συνολικά 64 ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Τέλος, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (334% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (279%) και οι Βρυξέλλες (216%).


Πηγή: Σοφοκλέους in





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου