Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδρίαση Περιφ/κού Πολιτικού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων του ΣΥΝ.

Συνεδρίασε το Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011, το Περιφ/κό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων του ΣΥΝ, με αντικείμενο τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου της ΚΠΕ και τις δράσεις του ΣΥΝ στα Ιόνια Νησιά. Στις εργασίες παραβρέθηκε ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τις εξελίξεις στη Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εκφράστηκε η αλληλεγγύη στις λαϊκές εξεγέρσεις της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προσπάθεια συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού με το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν Γερμανία και Γαλλία, προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης, στην κατεύθυνση μονιμοποίησης της λιτότητας, του αυταρχισμού και της ασυδοσίας του χρηματιστικού κεφαλαίου.








Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι αντίθετος σε αυτές τις επιλογές και αγωνίζεται για την ανατροπή του Μνημονίου και των πολιτικών κυβέρνησης και «τρόικας» (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), για ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων, καθώς τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκρότησης ριζοσπαστικής-αριστερής κυβέρνησης. Κρίσιμος παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εξασφάλιση κοινής δράσης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, για δημιουργία ενός αποτελεσματικού μετώπου ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική ισοπέδωσης θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Υπογραμμίστηκε η σημασία της απόφαση της ΚΠΕ για ενίσχυση του ΣΥΝ και την αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιοχές, μαζί και στην περιοχή των Ιονίων Νήσων.
Ιδιαίτερα τονίστηκε η προτεραιότητα της ανάπτυξης των αγώνων και δημιουργία ενός ισχυρού μαζικού κινήματος αντίστασης στις πολιτικές του Μνημονίου. Η επιτυχία της Πανελλαδικής Απεργίας της 23 Φλεβάρη 2011 αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού των αγώνων στην περιοχή Ιονίων Νήσων, ιδιαίτερα στους τομείς Παιδείας, Υγείας, ενάντια στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, κ.ά. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη σύνδεσης των συγκεκριμένων κινημάτων με το κίνημα κατά των διοδίων και για αποτελεσματική συγκοινωνιακή σύνδεση των Ιονίων με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όσον αφορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την αρχή του νέου χρόνου παρουσιάστηκαν με δραματικό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα και αντιφάσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» και οι συνέπειές του, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές όπως τα Ιόνια.
Οι δυνάμεις του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ στο Ιόνιο θα εργαστούν για την καλύτερη παρέμβασή τους στα τοπικά και περιφερειακά προβλήματα, καθώς και στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιονίων Νήσων.
Εκτιμήσαμε ότι έχει μεγάλη σημασία η ανάπτυξη ευρύτερου κινήματος για μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά και εξομοίωσή του με τα ισχύοντα στην περιοχή του Αιγαίου. Η κυβέρνηση, αντί να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ στο Ιόνιο, σχεδιάζει την αύξησή τους και στο Αιγαίο, πράγμα που αποβαίνει καταστροφικό για τις τοπικές οικονομίες των νησιών.
Στηρίζουμε την προσπάθεια της κίνησης ΑΝΑΣΑ σε Περιφερειακό επίπεδο και τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις και ανένταχτους ενεργούς πολίτες που συνέβαλαν στη δημιουργία της.
Τέλος, προγραμματίζουμε για το προσεχές τρίμηνο τη διοργάνωση ενός «αναπτυξιακού συμποσίου» για τα ζητήματα του Τουρισμού, του Περιβάλλοντος και της Περιφερειακής Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου