Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Νέα μέτρα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο- Τι προβλέπεται για μισθούς ΔΥ, συμβασιούχους, ΔΕΚΟ και κοινωνικά επιδόματα.


Πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποφέρουν εξοικονόμηση δαπανών 1,7-1,8 δισ. ευρώ φέτος και 20 δισ. την επόμενη τριετία, δεσμεύεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, στα πλαίσια του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Προβλέπονται μεταξύ άλλων μείωση δαπανών για μισθούς στο Δημοσιο, ακύρωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, "λουκέτα" σε ΔΕΚΟ και υπηρεσίες, αύξηση τελών, περικοπές σε επιδόματα, ψαλίδι σε αμυντικές προμήθειες








Η πρώτη δέσμη θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο και τα νέα μέτρα θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, με στόχο να αντισταθμισθεί η διαφαινόμενη υστέρηση εσόδων. Μέχρι τότε θα γίνονται σε μηνιαία βάση περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, ώστε να αποφευχθούν αποκλίσεις.
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα υπάρξει μικρή υστέρηση στα έσοδα και στην απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως συνέβη και το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να υπάρξει απόκλιση 0,1% στο έλλειμμα, που διαμορφώθηκε σε 9,5% του ΑΕΠ.

Οι βασικοί άξονες των μέτρων για την εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014:

* Περιστολή δαπανών στις ΔΕΚΟ, υπό την εποπτεία ειδικής γραμματείας Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει σχέδιο ανά επιχείρηση για αύξηση τελών, μείωση λειτουργικού κόστους, κατά προτεραιότητα υλοποίηση επενδύσεων και προσαρμογές σε μισθούς-επιδόματα και αριθμό απασχολούμενων. Θα αποφασιστούν τα κριτήρια βάση των οποίων θα κριθεί ποιες θα μείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Τα σχέδια ανά εταιρεία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου για όσες μετέχουν στον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης και έως το έλος του έτους για τις υπόλοιπες.

* Νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης: Ομάδα εργασίας στην οποία θα μετέχουν το γραφείο του Πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών, θα εντοπίσει φορείς που θα συγχωνευθούν, θα ενταχθούν στο στενό δημόσιο, θα ιδιωτικοποιηθούν ή θα κλείσουν. Σε περίπτωση που το κόστος λειτουργίας είναι διαφορετικό από αυτό των ιδιωτών ανταγωνιστών, θα προταθούν σχέδια αναδιάρθρωσης. Το πλάνο θα είναι 2ετές και θα καταγράφει ποιες θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν φέτος και ποιών η τύχη θα κριθεί το 2012.

* Μισθολόγιο: Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Μία πρώτη έκθεση για τις αμοιβές θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Για να περιοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων, το σχέδιο θα περιλαμβάνει ακύρωση προσλήψεων ορισμένου χρόνου και πιο αυστηρή πολιτική για συμβάσεις έργου. Ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί τον Ιούνιο.

* Δημόσια διοίκηση: Κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών θα αναζητήσει υπηρεσίες και προγράμματα που πρέπει να εξορθολογιστούν λόγω του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα και να αρθούν αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων. Αναλυτικό σχέδιο θα παραδωθεί τον Ιούλιο.

* Αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών. Κοινή ομάδα των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θα προτείνει αλλαγές, ώστε τα κοινωνικά επιδόματα να απορροφούν λιγότερος πόρους, να είναι στοχευμένα , αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις. Το πλάνο θα παρουσιαστεί στο τέλος Ιουλίου.

* Δημόσιες επενδύσεις: Ομάδες των υπουργείων Περιφερειακής ανάπτυξης, Υποδομών και Οικονομικών θα βάλουν προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων και θα εξετάσουν πιθανές εξοικονομήσεις κονδυλίων από την αλλαγή του χρόνου υλοποίησης κάποιων εξ αυτών.

* Αμυντικές δαπάνες. Τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών θα επεναξετάσουν τις προμήθειες και τα λειτουργικά κόστη.


Πηγή: Σοφοκλέους in





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου