Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ.


Αντιπροσωπεία βιολογικών καλλιεργητών αποτελούμενη από τους Ν. Ζαφειρόπουλο, Στ. Μανέτα και Χρ. Παπαχριστόπουλο επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και του περιέγραψαν τα προβλήματα και τις προτάσεις του κλάδου τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία μετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής πολιτικής Γιώργος Αγγελόπουλος, οι βιολογικοί καλλιεργητές εξήγησαν ότι η μη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειές τους προκαλεί μειωμένη παραγωγή με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο κόστος σε σχέση με το κόστος των συμβατικών καλλιεργειών.







Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα τόσο στην οργάνωση της παραγωγής τους όσο και στη διάθεση των προϊόντων τους, θέτοντας μεταξύ άλλων το ζήτημα των ταμειακών μηχανών στις αγορές βιολογικών προϊόντων. Τέλος σημείωσαν ότι η πρώτη Λαϊκή Αγορά για βιολογικά αγροτικά προϊόντα που ήδη λειτουργεί στην Πάτρα (κοντά στο γήπεδο της Παναχαϊκής) αρχίζει ήδη να γίνεται γνωστή και εξέφρασαν την επιθυμία και δεύτερης Λαϊκής Αγοράς – σε άλλο σημείο της πόλης- ζητώντας παράλληλα να ισχύσει γι’ αυτές τις λαϊκές αγορές το καθεστώς που ισχύει και για τις παραδοσιακές.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται δίπλα στους βιολογικούς καλλιεργητές με βάση μια γενικότερη πολιτική αντίληψη που προωθεί το μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας σε ποιοτική, με ανταγωνιστικά, πιστοποιημένα και επώνυμα αγροτικά προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά, σημείωσε ο Απόστολος Κατσιφάρας, πρέπει να έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και τούτο μπορεί να συμβεί με την ενσωμάτωση στα συγκεκριμένα προϊόντα της επιστημονικής γνώσης, της καινοτομίας και της προσανατολισμένης αγροτικής έρευνας.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν ήδη αξιόλογες επιδόσεις βιολογικών καλλιεργειών και επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Περιφέρειας να παρέμβει ουσιαστικά στους τομείς της εκπαίδευσης, της προώθησης και της προβολής για τα αγροτικά βιολογικά προϊόντα.

Τέλος ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) για τη στήριξη και υλοποίηση των παραγωγικών πρωτοβουλιών με τη νέα επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία στον αγροτικό τομέα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου