Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον».


Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας εμμέσως και στις αναφορές που έκανε την Παρασκευή ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Κ. Χατζηδάκης.







Οπως επισημαίνεται, το πρόγραμμα όπως είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε πλήρη διαχειριστική και τεχνική ανωριμότητα, όπως επανειλημμένως έχει αναλυθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν είχε διασφαλιστεί, ήταν σε εκκρεμότητα η προώθηση της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, δεν υπήρχε έγγραφη συμφωνία για τη λειτουργία του διαχειριστικού σχήματος και δεν διασφαλιζόταν η απαίτηση της ΕΕ για ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα όπως υλοποιείται σήμερα, διασφαλίζει και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολίτες αλλά και τη χώρα συνολικά, για πέντε λόγους. Ειδικότερα:

1. Η υλοποίησή του προγράμματος μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου που συστάθηκε τον Ιούλιο στην ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.

2.Η λήψη δανείου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους πολίτες.

3.Μια σημαντική διαφορά από το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και υπολογισμού της εξοικονομούμενης ενέργειας.

4.Η αυτονομία θέρμανσης αφορά μόνο την περίπτωση αίτησης για μεμονωμένο διαμέρισμα, όπου απαιτείται η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα/συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα/ συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο του Προγράμματος. Και αυτό γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση.

5.Παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται με θεσμικές και διαχειριστικές καινοτομίες, είναι ευέλικτο διότι δεν έχει τους περιορισμούς που είχε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης (επιλέξιμες ήταν μόνο μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και όχι διαμερίσματα, και επίσης 3 εκ των 5 παρεμβάσεων ήταν υποχρεωτικές).



Πηγή: Κέρδος online


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου