Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Κρίτων Αρσένης: Τα υγιή φυσικά οικοσυστήματα, κλειδί για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας.


Δηλώσεις με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας -17 Οκτωβρίου 2010

"Στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην υποστήριξη των φυσικών οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών που μας παρέχουν", τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι "τα υγιή οικοσυστήματα θωρακίζουν τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, προσφέρουν διατροφή, νερό, ξυλεία και παρά πολλές άλλες υπηρεσίες στους τοπικούς πληθυσμούς, υποστηρίζοντας την καθημερινή διαβίωσή τους».








Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη:
«Παρά την παγκόσμια τάση για αστικοποίηση, το 75% των φτωχών κατοίκων του πλανήτη ζουν σε αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται απόλυτα από τα οικοσυστήματα (δάση, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα). Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πιέσεις που δέχονται τα οικοσυστήματα και εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγροτικοί πληθυσμοί. Τα υγιή, πλούσια σε βιοποικιλότητα οικοσυστήματα είναι η βάση για την εξασφάλιση ενός στοιχειώδους εισοδήματος για τους ανθρώπους αυτούς, αφού παρέχουν μια σειρά από αγαθά όπως καθαρό νερό και τροφή, και υπηρεσίες όπως η επικονίαση των φυτών, η ρύθμιση των τοπικών κλιματικών συνθηκών, αλλά και η προστασία από τις πλημμύρες και τις ξηρασίες. Δυστυχώς, 15 από τις 24 οικοσυστημικές υπηρεσίες που συμβάλλουν ευθέως στην ανθρώπινη ευημερία, με κυριότερες την παραγωγή πόσιμου νερού, καθαρού αέρα, ασφαλoύς τροφής, υποβαθμίζονται συστηματικά από τις δραστηριότητές μας. Θα είναι αδύνατο να επιτύχουμε τoυς παγκόσμια συμφωνημένους στόχους του ΟΗΕ για την εξάλειψη της φτώχειας, αν αυτή η υποβάθμιση συνεχιστεί.
Τοπικές πρωτοβουλίες που στηρίζονται στην αποκατάσταση και διατήρηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών παράγουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Στο βόρειο Μπαγκλαντές, 110 κοινότητες ψαράδων κοντά στον υγρότοπο Hail Haor, συμφώνησαν με τις αρχές να διαχειριστούν με βιώσιμο τρόπο τους τοπικούς ψαρότοπους, που είχαν υποβαθμιστεί από την υπεραλίευση, επιβάλλοντας μέτρα προστασίας και περιορισμούς στο ψάρεμα και ορίζοντας αλιευτικά καταφύγια. Μετά από επτά χρόνια αποτελεσματικής διαχείρισης, τα μέσο εισόδημα κάθε νοικοκυριού είχε αυξηθεί κατά 30%, η ετήσια παραγωγή ψαριών αυξήθηκε κατά 140%, και η κατανάλωση ψαριών από τον τοπικό πληθυσμό αυξήθηκε κατά 50%, με σημαντικά οφέλη για τη διατροφή τους.
Επομένως, η επιτυχία των προσπαθειών για την εξάλειψη της φτώχειας, εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων και των ωφελειών τους».


Επικοινωνία: kriton.arsenis@europarl.europa.eu,
Γραφείο Βρυξελλών:003222847873, Γραφείο Αθήνας: 210 3248779




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου