Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Απεργία στο Δημόσιο την Πέμπτη


Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία γενική, αόριστη, προπαγανδιστική διαδικασία «διαβούλευσης και διαλόγου» και ανάπτυξη οποιουδήποτε μισθολογίου χωρίς αποκατάσταση των απωλειών και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, είπε ο Σπ.Παπασπύρος της ΑΔΕΔΥ









Απώλειες 25% στο πραγματικό τους εισόδημα έχουν τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι, με την ΑΔΕΔΥ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως ετοιμάζεται για "δεύτερο γύρο επίθεσης" στους μισθούς. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η μαζική φυγή από τον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας να αγγίξουν τις 35.000.
Για "κυβερνητική πολιτική ελεύθερης πτώσης του βιοτικού επιπέδου" μιλά ο πρόεδρος της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, Σπύρος Παπασπύρος, κάνοντας λόγο για "επιστροφή στη δεκαετία του 1970 με όρους και ανάγκες ζωής 2010". Μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε απεργία την Πέμπτη με βασικό αίτημα "την ακύρωση των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονίου" και ετοιμάζεται για κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Σπύρος Παπασπύρος επεσήμανε πως "η ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία γενική, αόριστη, προπαγανδιστική διαδικασία "διαβούλευσης και διαλόγου" και ανάπτυξη οποιουδήποτε μισθολογίου χωρίς αποκατάσταση των απωλειών και επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού". Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση κατηγορεί την κυβέρνηση για "κατασκευαστική αριθμητική", καθώς:

Εμφανίζει να αυξήθηκαν οι μισθοί από το 2001 έως και το 2009 κατά 80%. Ωστόσο όλη τη δεκαετία οι μισθοί παραμένουν σταθεροί ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,9-7%) και οι απώλειες στο πραγματικό εισόδημα είναι 25%.
Εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα από τη μία υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία (που ήταν γνωστά τα υψηλά επιδόματα), ενώ από την άλλη ενοχοποιεί για το 80% του συνολικού μισθολογικού κόστους (στο οποίο εκτός των μισθών συμμετέχουν αποζημιώσεις, αμοιβές συμβούλων, παροχής έργων) τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
Εμφανίζει την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους μισθούς σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ωστόσο αποκρύπτει πως η ονομαστική απόκλιση στις μέσες αποδοχές από τα κράτη της Ευρωζώνης είναι στο 48%.
Εμφανίζει την ανυπαρξία σχεδίου για το νέο μισθολόγιο και αποκρύπτει την κατεύθυνση των επιλογών της με τη μεθοδολογία των ερωτημάτων για διάλογο σαν να καλεί την ΑΔΕΔΥ σε "διαδικασία συνέντευξης".
Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Παπαντωνίου, σημείωσε πως "μετά τον μύθο για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, "φουσκώνουν" τα επιδόματα ισχυριζόμενοι ότι η δαπάνη φτάνει τα 7,1 δισεκατομμύρια, όταν για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων δεν υπερβαίνει τα 4,78 δισεκατομμύρια".

Η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων προειδοποιεί πως "δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ένα μισθολόγιο ως όχημα για την εμβάθυνση της λιτότητας και τη μονιμοποίηση μιας πολιτικής περικοπών". Παράλληλα εκτιμά πως "η γενίκευση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι μαθηματικά βέβαιη και έρχεται με γεωμετρική πρόοδο για τα μικρομεσαία στρώματα".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ on line



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου