Το πρωινό της Κυριακής 18 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί να γίνει η απελευθέρωση από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), ενός Ήταυρου (Botaurus stellaris) στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Συγκεκριμένα, θα απελευθερωθεί ένα αρσενικό άτομο που βρέθηκε χτυπημένο στη Σαλαμίνα. Ήταν τραυματισμένο στο πόδι και η περίθαλψή του στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για περίπου ενάμιση μήνα περιλάμβανε απλή ξεκούραση και καλή διατροφή.
Η απελευθέρωση του Ήταυρου στον υγρότοπο του Φιδόκαστρου, πλησίον των Κρατικών Κυπρινοτροφίων, είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη που θα λάβει χώρα μετά την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Εξάλλου ο Ήταυρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Φορέα Διαχείρισης καθώς αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολό του, μιας και αυτός ο σπάνιος ερωδιός μπορεί να διαχειμάζει και σε άλλες υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Πελοπόννησο και Ανατολική Στερεά), όμως μόνο στους καλαμώνες του Αμβρακικού έχει επιβεβαιωθεί η σταθερή παρουσία του είδους κατά την εποχή αναπαραγωγής!
Επιπλέον, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συνθέτουν την γοητευτική όσο και μυστηριώδη παρουσία του στους γλυκόβαλτους της περιοχής. Συγκεκριμένα ο Ήταυρος είναι ένας μεγαλόσωμος ερωδιός (μήκους 69-81 εκατοστά) με χοντρό λαιμό και παράξενο περπάτημα, καθώς οι πατούσες του σέρνονται πίσω από το σώμα του. Η όψη του δεν είναι αυτή η λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη όψη, που έχουμε συνηθίσει από τους τσικνιάδες, αλλά είναι πιο ρωμαλαίος με κοντά πόδια και αποχρώσεις καφέ έως πυρόξανθο, όπως είναι και το αγαπημένο του ενδιαίτημα οι εκτεταμένοι καλαμώνες. Είναι είδος κρυπτικό και όταν τρομάξει στέκεται ακίνητος με το ράμφος προς τα πάνω σε ευθεία με το σώμα. Η στάση του αυτή δημιουργεί μια πολύ πετυχημένη παραλλαγή ανάμεσα στα καλάμια, όπου διακρίνεται με μεγάλη δυσκολία.
Η φωνή του είναι βραχνή και ακούγεται το χάραμα ή το σούρουπο. Είναι χαμηλόσυχνη και για αυτό ακούγεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Εκπνέει σαν απόμακρη κόρνα πλοίου και τροφοδοτεί θρύλους και παραμύθια. Τον αποκαλούν το «θεριό του βάλτου» λόγω του απόμακρου μουγκρίσματός του που δεν εντοπίζεται εύκολα. Botaurus από το «Βους» και «Ταύρος», στα ελληνικά γράφεται με ‘Ηττα. Το άλλο του όνομα είναι τρανομουγκάνα, που εμπνέεται από τη φωνή του, η οποία μοιάζει με μουγκανητό και ακούγεται δυνατά, μακρυά.
Ο Ήταυρος έχει μοναχική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του έτους. Βρίσκεται με τα άλλα άτομα του είδους, μόνο σε περιόδους αναπαραγωγής. Εκείνη την εποχή φτιάχνει χαρέμια και επικράτειες. Είναι είδος πολυγαμικό, κάθε αρσενικό προστατεύει και διεκδικεί την επικράτειά του. Η φωλιά του είναι μια πλατφόρμα από καλάμια στο επίπεδο του πλημμυρισμένου νερού.
Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά μας, ας ελπίσουμε ότι ο Ήταυρος που θα απελευθερωθεί, να βρει τις ιδανικές συνθήκες και την προστασία που δικαιούται, προκειμένου να δυναμώσει αρκετά για να συνεχίσει το ταξίδι του ή και γιατί όχι να παραμείνει κοντά μας, εμπλουτίζοντας τον πληθυσμό που διαβιεί και αναπαράγεται στη περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου