Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Κόντρα για το φορολογικό

Την ανάγκη αυτοκριτικής των κομμάτων εξουσίας και της έκφρασης της αλήθειας για την οικονομία στον ελληνικό λαό, επεσήμανε στην ομιλία της για το φορολογικό νομοσχέδιο, η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο ως αντιαναπτυξιακό και αμφισβητώντας την ύπαρξη ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίση



«Η απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της Ελλάδας είναι θετική. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να αισθανθεί κάποια ασφάλεια η κυβέρνηση και να αναβάλει κρίσιμες αποφάσεις. Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν να μην υπάρξει καθυστέρηση, να πάρετε τις αποφάσεις τώρα, να προχωρήσετε τις επενδύσεις, να δεχθείτε τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αντί να προχωρείτε με τη λογική του λαϊκισμού στην κατάργηση της βάσης του 10, για να μπαίνουν στα ΑΕΙ με βαθμό 2 για κοινωνικούς λόγους» ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

«Το νομοσχέδιο, φοβάμαι πως προδίδει την αδυναμία της κυβέρνησης να κατανοήσει, ότι ο μεγάλος εφιάλτης είναι η ύφεση και η ανεργία. Υπάρχουν μπροστά μας και θα δημιουργήσουν τις μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Είτε μας βοηθήσει η Ε.Ε., είτε όχι, αν δεν έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει αρνητικός. Το χρέος θα μας πνίξει. Κι ύστερα, ένα φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι παρά η μία πλευρά της συνολικής πολιτικής. Αν η φορολογία στραγγαλίζει την ανάπτυξη και λυγίζει τη μεσαία τάξη, τότε αποτρέπει επενδύσεις και δεν επιλύεται το ασφαλιστικό, το χρέος δεν μειώνεται και η ανεργία μεγαλώνει».

Η κα Μπακογιάννη, έψεξε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου (καθώς περιλαμβανόταν στο «πρόγραμμα 100 ημερών» του ΠΑΣΟΚ). Κι αν και αναγνώρισε την ύπαρξη θετικών στοιχείων (διεύρυνση φορολογικής βάσης, ύπαρξη κάποιων λογικών τεκμηρίων διαβίωσης, έλεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των οφ σορ εταιρειών, ένταξη όλων των επαγγελματιών στον ΦΠΑ), έκρινε πως «το νομοσχέδιο αγνοεί ότι πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδίου και καταδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί την αναπτυξιακή διάσταση της φορολογίας: ο συντελεστής του 40% της φορολόγησης των επιχειρήσεων, είναι ο υψηλότερος της γειτονιάς μας. Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις όταν οι άλλοι φορολογούν με 10%; Η Κύπρος έχει πλημμυρήσει ξένα κεφάλαια. Δεν προβλέπονται ουσιαστικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ρύθμιση που να προβλέπει συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις από το Δημόσιο, κυρίως επιστροφής ΦΠΑ. Φορολογείτε υπερβολικά τα μερίσματα, ανεξάρτητα αν στηρίζουν επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας. Τιμωρείτε την ιδιοκτησία επιβάλλοντας ληστρική κλιμάκωση του ΦΑΠ. Μια πιο λογική κλιμάκωση συντελεστών, είναι αναγκαία ώστε οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δίνετε χαριστικό βολή στην οικοδομική δραστηριότητα.Διευρύνετε την ύφεση και τα αδιέξοδα που μαστίζουν τον κλάδο» ανέφερε η βουλευτής.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, εκτίμησε το γεγονός ότι η κα Μπακογιάννη αναγνώρισε τον διάλογο που διεξήγε η κυβέρνηση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου - και όσο για τις αποφάσεις που ζήτησε να μην αναβληθούν, υπενθύμισε πως «μέσα στο νομοσχέδιο, υπάρχουν εκατοντάδες αποφάσεις. Γι’ αυτό και οι έλληνες πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση».

Απαντώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κος Σαχινίδης επανέλαβε πως «τα σημερινά προβλήματα της χώρας έχουν τις ρίζες τους σε επιλογές που έγιναν πριν από την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Όσο δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, οι πολίτες της χώρας θα σας στρέφουν την πλάτη».

«Δεν πείθετε. Δεν πείθετε πως έχετε λύσεις για την ανάπτυξη, γιατί εσείς οδηγήσατε τη χώρα σε τεράστια οικονομική ύφεση. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έφτασε στο χειρότερο σημείο της μεταπολίτευσης. Αυτό από μόνο του καταδείκνυε ότι το παραγωγικό πρότυπο της χώρας είχε καταρρεύσει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Σαχινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου