Με το να «γκουγκλάρεις» το ιατρικό πρόβλημα του παιδιού σου, δεν έχεις πολλές πιθανότητες να λάβεις σωστές πληροφορίες, λένε Βρετανοί ερευνητές.
Η εδρεύουσα στο Νότιγχαμ επιστημονική ομάδα ερεύνησε 500 ιστοσελίδες που παρείχαν ιατρικές πληροφορίες και φιλτράροντας τες υπό το πρίσμα πέντε συνηθισμένων ζητημάτων που αναζητούν οι γονείς, βρήκαν ότι μόνο οι 200 έδιναν ορθές συμβουλές.
Με το 70% των νοικοκυριών στη Βρετανία να έχει πρόσβαση στο Ινττερνετ και τους γονείς να στρέφονται ολοένα και πιο πολύ στις μηχανές αναζητήσεων για μια δεύτερη γνώμη, η ιατρική πληροφόρηση μάλλον απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς επικοινωνητές της.....
Ήδη αρκετοί γιατροί ανησυχούν για την μεγάλη ποσότητα πληροφοριών και συμβουλών που σε μεγάλο βαθμό είναι αναξιόπιστες και αρκετές φορές αποδεικνύονται επικίνδυνες. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε επιλέχτηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως ο αυτισμός, ο θηλασμός, η στάση ύπνου των βρεφών καθώς και ο εμετός. Η ποιότητα των συμβουλών διέφερε σημαντικά ενώ οι μισές αναζητήσεις δεν έδιναν σαφείς απαντήσεις στα αρχικά ερωτήματα.
Συνολικά, το 11% από τα 500 αποτελέσματα αναζήτησης περιείχε ανακριβείς πληροφορίες ενώ το 39% περιλάμβανε ορθές υποδείξεις. Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αποδείχτηκαν αρκετά ακριβείς, την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά portals είχαν τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες.
«Οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει να συνεχίσουν να είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης των ασθενών αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για συλλογή πληροφοριών», λένε στη δημοσίευσή τους οι Βρετανοί ερευνητές.
«Μαζί με την παραδοσιακή προφορική και γραπτή πληροφόρηση, ασθενείς και γονείς θα πρέπει να εγγραφούν στα κυβερνητικά sites του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ή σε άλλα διαπιστευμένα portals», προσθέτουν.
με πληροφορίες από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου