Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Σε αναμμένα κάρβουνα κρατά η Κυβέρνηση τους αιρετούς!????

Σε «αναμμένα κάρβουνα» έως και την τελευταία στιγμή, φαίνεται πως κρατά η Κυβέρνηση, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού στο προσχέδιο του «Καλλικράτη», που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν γίνεται αναφορά στο χωροταξικό, το ζήτημα που καίει, ίσως περισσότερο, από κάθε άλλο.Επίσημα χείλη λένε πως καταληκτική ημερομηνία για τον «Καλλικράτη»....



θα είναι η Τρίτη 20 Απριλίου, ωστόσο οι κινήσεις της Κυβέρνησης αναγκάζουν κάποιους αιρετούς να εκφράσουν έντονες απορίες σχετικά με τις τελικές διαθέσεις του Υπουργείου για τη νέα μορφή των Δήμων.Μπορεί οι τέσσερις ΤΕΔΚ της Ηπείρου να έχουν υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, μπορεί πληροφορίες να έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς και να κάνουν λόγο για συγκεκριμένο αριθμό Δήμων, αλλά αρκετοί τονίζουν, πως η στάση της Κυβέρνησης προκαλεί πολλά ερωτηματικά και γεμίζει με ανασφάλεια τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τους ίδιους τους πολίτες, που δεν ξέρουν ακριβώς σε ποιον Δήμο θα ανήκουν!Και όλα αυτά, ενώ ο χρόνος που μας χωρίζει από τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, είναι μόλις επτά μήνες!

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ
Στα βασικά σημεία του προσχεδίου, που δόθηκε για διαβούλευση, αναφέρεται πως τα τοπικά διαμερίσματα θα μετονομαστούν σε τοπικές κοινότητες, εφόσον έχουν πληθυσμό έως και 2000 κατοίκους, και σε δημοτικές κοινότητες εφόσον έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 κατοίκους.Ο Δήμος θα διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής, την εκτελεστική επιτροπή και τον δήμαρχο. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από δέκα επτά μέλη σε Δήμους με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους, είκοσι ένα σε Δήμους με πληθυσμό από 5.001-10.000 κατοίκους, είκοσι πέντε σε Δήμους με πληθυσμό από 10.001-30.000 κατοίκους, τριάντα τρεις σε Δήμους με πληθυσμό από 30.001-60.000 κατοίκους, σαράντα ένα σε Δήμους με πληθυσμό από 60.001-100.000 κατοίκους, σαράντα πέντε σε Δήμους με πληθυσμό από 100.001-150.000, σαράντα εννέα σε Δήμους με πληθυσμό από εκατόν πενήντα χιλιάδες και άνω.Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελείται από σαράντα ένα μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους, πενήντα ένα μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως 800.000 κατοίκους, εβδομήντα ένα μέλη σε περιφέρειες άνω των 800.000 κατοίκων.
Υπενθυμίζεται, ότι αρμοδιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη μεταβιβάζονται σε Δήμους και αυτές που αφορούν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στις Περιφέρειες. Στις περιφέρειες, μάλιστα, μεταβιβάζονται μεταξύ άλλων και οι αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός το οποίο τις εντάσσει και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

ΟΙ ΠΟΡΟΙ
Ένα από τα βασικά ζητήματα, τέλος, που καίνε τους αιρετούς, όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη, είναι οι πόροι των Δήμων και των Περιφερειών. Σύμφωνα με το προσχέδιο, στον «Καλλικράτη» οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τους Δήμους θα αποτελούνται από ποσοστά από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου. Παράλληλα το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων στους Δήμους που δεν καλύπτεται από τα παραπάνω καλύπτεται με αύξηση των ποσοστών των δύο πρώτων. Όσο για τις Περιφέρειες οι πόροι τους προέρχονται από τους δύο πρώτους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου