Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Παναγιωτόπουλος Γ. «Επισκέψεις μαθητών Δημοτικών Σχολείων της χώρας στην Αρχαία Ολυμπία» «Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες στην Ολυμπιακή Γη».


Το πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων «Kid’s Athletics» θα πραγματοποιηθεί στις Εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία, από τις 21 έως τις 25 Μαΐου 2012. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον ΣΕΓΑΣ και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, το οποίο απευθύνεται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις αξίες του Ολυμπισμού, την Ολυμπιακή Ιστορία και την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μέσα από ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό που θα ευαισθητοποιήσει τους μαθητές πάνω στο θέμα της παγκόσμιας ειρήνης.






Κατά τη διάρκεια των μαθητικών επισκέψεων προβλέπεται η ηλεκτρονική ξενάγηση στον Ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες με τη μορφή παιχνιδιού που στοχεύουν στη γνωριμία των αγωνισμάτων του Κλασσικού Αθλητισμού.
Με αφορμή τις διδακτικές αυτές επισκέψεις, ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας, στον τόπο που αποτελεί εφαλτήριο μάθησης, μεταλαμπάδευσης αξιών, αλλά και ειρηνοφόρο κάλεσμα αλτρουισμού, τόλμης, αρετής. Δράσεις που εμφορούνται από το αείζωον πνεύμα του Ολυμπισμού και καλλιεργούν τις αξίες που πρεσβεύει ο εν λόγω θεσμός, όπως τα αγωνιστικά, πνευματικά ιδεώδη των πάνσοφων προγόνων μας- «το ευ αγωνίζεσθαι»- αλλά και τις κοινωνικοπολιτισμικές αξίες που διαπερνούν όλους τους λαούς παγκοσμίως, για παράδειγμα το μήνυμα που φέρει η Ολυμπιακή Εκεχειρία.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας είχε καταθέσει πρόταση στο ΥΠΔΒΜΘ για να ενταχθεί η Αρχαία Ολυμπία στο πρόγραμμα «Kid’s Athletics». Το υπουργείο αποδέχτηκε την πρόταση και ακολούθησε ανακοίνωση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος. Για το λόγο αυτό μαθητές από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στην Αρχαία Ολυμπία και να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες του εν λόγω προγράμματος. Θεωρώ ότι η εμπειρία αυτή θα προσφέρει τα μέγιστα στους συμμετέχοντες μαθητές σε θέματα που άπτονται στις λειτουργίες του σώματος και του πνεύματος, αλλά και σε θέματα που σκοπό έχουν να τους ευαισθητοποιήσουν σε κοινωνικοπολιτισμικό επίπεδο.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου