Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
www.cinemes.gr


ΚΥΡΙΑΚΗ 11-03-2012 ΩΡΕΣ: 6.30 - 9 & 9 – 11.30 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 12-03-2012 ΩΡΕΣ: 6.30 - 9 & 9 – 11.30 μ.μ.

Το Άλογο του Πολέμου
War Horse

Δραματική, πολεμική
Διανομή: Feelgood Entertainment
Διάρκεια: 146'
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ηθοποιοί: Έμιλι Γουάτσον, Ντέιβιντ Θιούλις, Πίτερ Μιούλαν, Νιλς Άρεστρουπ, Τομ Χίντλεστον, Τζέρεμι Ιρβάιν, Τόμπι Κέμπελ
Ένα δημοφιλές παιδικό βιβλίο του 1982, που πρόσφατα μεταφέρθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου και του Broadway, δίνει την ευκαιρία στον Στίβεν Σπίλμπεργκ να καταπιαστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από μια ανεπανάληπτη οδύσσεια ανιδιοτελούς φιλίας, θαυμαστών ανακαλύψεων και αδάμαστης γενναιότητας, το «War Horse» αναμένεται να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους θεατές κάθε ηλικίας. Λίγο μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άλμπερτ, ένας έφηβος που ζει σε μια φάρμα στη βρετανική ύπαιθρο, πληροφορείται πως ο πατέρας του αποφάσισε να πουλήσει τον Τζόι, το αγαπημένο του άλογο, στο βρετανικό ιππικό. Πολύ σύντομα, ο Τζόι καταλήγει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού μετώπου, όπου ως δια μαγείας αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Πίσω στην Αγγλία, ωστόσο, ο Άλμπερτ, νιώθοντας πως έχει χάσει έναν πολύ καλό φίλο, αποφασίζει να αψηφήσει τις επιταγές της μοίρας και να καταταγεί στον στρατό, με την ελπίδα να τον ξαναβρεί...







Λίγα λόγια για την ταινία
Εξαιρετική η νέα δουλειά του Σπίλμπεργκ, πάνω σ' ένα θέμα που σεναριακά είναι δομημένο στην λογική της κλασσικής "Μαύρης Καλλονής". Το "Άλογο του Πολέμου" χρησιμοποιεί μια ιστορία με ξεκάθαρες αναφορές στην χρυσή εποχή του ομιλούντος Χόλιγουντ (για να την διαφοροποιήσω από την αντίστοιχη του βωβού) με τον Τζον Φορντ να φιγουράρει σε πολλά σημεία στην πλανοθεσία αλλά και στην αισθητική του φιλμ, ενώ το χρώμα και η φωτογραφία τονίζουν επιρροές από τον Ντάγκλας Σερκ.
Θεματικά η σχέση αναφέρεται πολύ περισσότερο στις δουλειές του Φορντ, όπως και το τελευταίο πλάνο, για το οποίο ο Σπίλμπεργκ πρέπει να έχει μελετήσει το "The Searchers" λεπτό προς λεπτό.
Η ιστορία της ταινίας αναφέρεται σ΄ένα καθαρόαιμο άλογο το οποίο μεγαλώνει ο γιος ενός φτωχού αγρότη , βετεράνου των πολέμων των Boers (υπόδειγμα ερμηνείας για άλλη μια φορά ο Πίτερ Μάλαν). Όταν τελειώσει με την εκπαίδευσή, λόγω οικονομικών προβλημάτων πουλά το άλογο σ' έναν Ίλαρχο του βρετανικού ιππικού, ο οποίος φεύγει στο μέτωπο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα μπορέσουν να βρεθούν ξανά το άλογο και ο νεαρός ανατροφέας του;
Οι στιγμές συγκίνησης αλλά και μια πλειάδα εξαιρετικών, ως επί το πλείστον Βρετανών και Ευρωπαίων ηθοποιών, είναι ο καμβάς, που μαζί με όσα αναφέραμε στην αρχή ο Σπίλμπεργκ κεντάει την ταινία του. Και είναι μια μεγαλειώδης ταινία που καταφέρνει να διατηρεί τα σινεφιλικά στοιχεία (η επέλαση της ταξιαρχίας του ιππικού και ο τρόπος με τον οποίο κινηματογραφικά περιγράφεται ο αποδεκατισμός τους από τα γερμανικά πολυβόλα), σε συνδυασμό με το επικό στοιχείο, συγχρόνως, σε μια ταινία για όλη την οικογένεια!
Όσες αντιρρήσεις και εάν έχει κάποιος για την πορεία του Στίβεν Σπίλμπεργκ ως σκηνοθέτη, αυτή η αρμονική ισορροπία αισθητικής και λαϊκού θεάματος, είναι ακριβώς το στοιχείο που τον έχει αναδείξει πλέον σ' έναν αδιαφιλονίκητα μεγάλο δημιουργό, στα πρότυπα ανάλογων , ινδαλμάτων του, της χρυσής εποχής του κινηματογράφου που συχνά πυκνά αναφέρεται εμμέσως αποτίοντας φόρο τιμής ...
Πηγή: Γιάννη Ραουζαίος www.myfilm.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου