Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ-ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΤΩ ΒΑΛΤΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ.


Ανδρέας Μακρυπίδης : «Να ενταχθεί στο “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ”
το έργο Άρδευσης-Ύδρευσης Κάτω Βάλτου Αμφιλοχίας»

Υφ.Αγροτικής Ανάπτυξης
Γιάννης Δριβελέγκας: «Διασφαλίζονται οι πόροι για την ολοκλήρωση του έργου.»

Δρομολογείται τελικά η χρηματοδότηση του έργου της άρδευσης Κάτω Βάλτου και της ύδρευσης Αμφιλοχίας μέσω του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι γίνεται πράξη ένα σημαντικό και διαχρονικό αίτημα του Δήμου, των φορέων και των πολιτών της περιοχής, αφού διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου μέσω κοινοτικών πόρων, Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή 2 Μαρτίου της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.








Ο Ανδρέας Μακρυπίδης ξεκινώντας την τοποθέτηση του ανέφερε ότι η ολοκλήρωσή του συγκεκριμένου έργου θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα και της περιοχής, θα δώσει νέα χαρακτηριστικά δυναμικής αγροτικής και οικονομικής ανάπτυξης, και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα και τις συνθήκες ζωής των δημοτών. Πρόσθεσε ότι μετά την περάτωση του έργου θα αρδευτεί συνολική έκταση 100.000 στρεμμάτων και θα δοθεί λύση και στο μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου Αμφιλοχίας, ο οποίος υδρεύεται από πηγές και γεωτρήσεις, και εξαντλεί τον υδροφόρο ορίζοντα, ζήτημα που αφορά άμεσα την υγεία των είκοσι χιλιάδων (20.000), και πλέον, κατοίκων της περιοχής.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσοι υδάτινοι πόροι στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας λόγω του Αχελώου και αυτοί να χάνονται είτε προς το Ιόνιο είτε κάποιοι να προσπαθούν να μεταφερθούν στη Θεσσαλία. Απαιτούμε να ολοκληρωθεί το έργο. Πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» ώστε να δημιουργηθεί η χρηματοδοτική γέφυρα για να μπει το 35% του έργου στην επόμενη περίοδο των κοινοτικών πόρων. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να δώσει ελπίδα στην περιοχή. Έτσι ώστε να αρχίσουν οι κάτοικοι επιτέλους να χαμογελάνε».
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας απάντησε θετικά στον Βουλευτή και δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του έργου και από Ευρωπαϊκούς Πόρους. Απευθυνόμενος στο Βουλευτή υπογράμμισε: «Έχετε έρθει επανειλημμένα για το θέμα στο Υπουργείο μαζί και με φορείς, και έγιναν συναντήσεις και με τον Υπουργό κ.Σκανδαλίδη. Πράγματι το έργο αυτό είναι σημαντικό και το βλέπουμε θετικά. Δεσμευόμαστε να βρούμε ένα τμηματικό κονδύλι προκειμένου να μπει το έργο σε μια πορεία υλοποίησης και σε ένα (1) χρόνο που θα ολοκληρωθεί η μελέτη, η οποία θα προσδιορίζει το συνολικό κόστος που απομένει, θα το εντάξουμε στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου.»
Επίσης ο Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι ύστερα από προσπάθειες και πιέσεις δημοπρατούνται εντός του Απριλίου του 2012 τα συμπληρωματικά έργα ύψους 13,3 εκατ. € που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της διώρυγας Αμφιλοχίας μήκους 3,5 χλμ. περίπου, την κατασκευή του αντλιοστασίου Αμφιλοχίας, την κατασκευή της δεξαμενής ρύθμισης της διώρυγας Βάλτου, την κατασκευή της σήραγγας Αμφιλοχίας-Βάλτου, μήκους 2,10 χλμ,την κατασκευή της διώρυγας Βαλτού, μήκους 2,7 χλμ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου