Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο Αγρινιώτης καθηγητής Οικονομικών Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης μίλησε σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το απόγευμα της Κυριακής 11/3 στις 7 το απόγευμα, η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με θέμα: «Καινοτομία -Επιχειρηματικότητα – Επενδύσεις και Οικονομική Ανάπτυξη» με ομιλητή τον Δρ. Βασίλη Κατσικιώτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας Επενδυτικών Συμβούλων και Διαχείρισης Κεφαλαίων Windjammer Way Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται.
Ο κ. Κατσικιώτης γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Αφού σπούδασε Μαθηματικός στην Πάτρα και δίδαξε στο τότε νεοσυσταθέν Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αγρινίου ως επιστημονικός συνεργάτης Στατιστικής και Οικονομικών, έφυγε με πλήρη υποτροφία στο Μίτσιγκαν και το ομώνυμο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο. Εκλέχτηκε Καθηγητής Βιοστατιστικής στο George Washington University, για να συνεχίσει από Πρόεδρος επιτροπών ανταγωνισμού, επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών οργανισμών, έως οικονομικός αναλυτής πραγματικών οικονομικών κολοσσών.






Με επιχειρήματα και μεταφέροντας την εμπειρία του εξήγησε γιατί, κατά την άποψή του, δεν πρέπει η Ελλάδα να αποκοπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένοντας στην προσπάθεια για παραμονή στην ευρωζώνη με κάθε κόστος, γιατί «σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να μοιάζει με χώρες όπου κυριαρχούν οι μαφίες και τα ανεξέλεγκτα συμφέροντα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι μέρος του πλούτου της χώρας, ενώ το επιχειρείν και κατά συνέπεια το κέρδος είναι δαιμονοποιημένα στη χώρα μας. «Ναι στο κράτος που δίνει ευκαιρίες, όχι στο κράτος-φιλανθρωπικό ίδρυμα», τόνισε, ζητώντας όραμα και περισσότερη προσπάθεια. Επέμεινε πολύ στην αξιοπιστία την οποία έχει απολέσει η Ελληνική Πολιτεία και πρέπει με συντεταγμένες ενέργειες ο λαός να ανατρέψει με τις προσπάθειές του αυτή την αντίληψη.

Αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία του μέσα από τις θέσεις που έχει υπηρετήσει, δίνοντας μια σαφή εικόνα για το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.
Τόνισε ιδιαίτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να διαμορφώσουν έτσι ώστε να έχουμε προσελκύσεις ξένων επενδύσεων, διαμορφώνοντας όμως το κράτος πλαίσιο σταθερότητας και επιχειρηματικό περιβάλλον με «χαμηλές αντιστάσεις» έτσι ώστε να ξεπεραστεί η μη είσοδος ξένων κεφαλαίων.
Δέχτηκε ερωτήσεις από το ακροατήριο, απαντώντας σε όλα τα ζητήματα που έθεσε το πολυπληθές κοινό.
Απαντώντας σε ερώτηση συμμετέχοντος, θύμισε ότι το τμήμα Ναυπηγικής του ΜΙΤ στην Αμερική συνεδριάζει στα ελληνικά γιατί 7 από τα 11 μέλη του είναι Έλληνες, αλλά παρόλα ταύτα στην Ελλάδα ούτε ναυπηγούνται σκάφη, ούτε μαρίνες υπάρχουν.
Τέλος εστίασε στην μεγάλη σημασία ενός απλού, κατανοητού και σταθερού φορολογικού συστήματος που θα έχει ανταποδοτικότητα για τον πολίτη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου