Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

8η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.


Δήλωση της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κυρία Μαριέττα Γιαννάκου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας αποτελεί μια ημέρα απότισης φόρου τιμής προς τις ιστορικές κατακτήσεις και την προσφορά του γυναικείου κινήματος, αλλά και τις μακροχρόνιες προσπάθειες προώθησης της ισότητας των φύλων.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στους τομείς της ισότιμης πρόσβασης ανδρών και γυναικών στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης, ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας παραμένει πάντοτε επίκαιρος και αναγκαίος. Αποτελεί μια διαχρονική υπενθύμιση, ότι τα σημερινά κεκτημένα δεν ήταν πάντοτε αυτονόητα, αλλά και ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να καταστεί η ισότητα όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και πραγματικότητα. Ακόμη και σήμερα, η προστασία απέναντι σε κάθε μορφή βίας, σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής, οικονομικής δεν αποτελεί, δυστυχώς, για όλες τις γυναίκες αναφαίρετο κεκτημένο. Επιπλέον, η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στη στελέχωση των κρίσιμων θέσεων λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς παραμένει κάτι παραπάνω από προφανής, ενώ τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η γυναίκα για την επαγγελματική και κοινωνική της καταξίωση παραμένουν πολλά και συχνά ανυπέρβλητα.





Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες καθημερινά με δύσκολα διλήμματα και επιλογές. Καλούνται να ικανοποιήσουν μια σειρά από απαιτητικούς ρόλους. Η γυναίκα μάνα, η γυναικά επαγγελματίας, η γυναικά σύζυγος, η γιαγιά, η εργαζόμενη γυναίκα οφείλει να αποδεικνύει καθημερινά την αξία της και να στέκεται όρθια σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον που συνεχώς θέτει νέες υποχρεώσεις, αλλά σπανίως εμφανίζεται έτοιμο να τις αναγνωρίσει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε από συστάσεως της, αρωγός των προσπαθειών χειραφέτησης των γυναικών και παράδειγμα προς μίμηση για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η ανάδειξη και η αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο σταθερά προωθεί πολιτικές αλλαγής των νομοθετικών πλαισίων υπέρ της επίτευξης της ισότητας. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι την ισοτιμία μεταξύ των φύλων δεν θα τη φέρει κανένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο από μόνο του. Πραγματική ισοτιμία θα επέλθει μόνο με την κατάρριψη παρωχημένων στερεοτύπων και με ουσιαστική αλλαγή συμπεριφορών και νοοτροπιών ... "





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου