Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Συνέντευξη για πορεία ΕΣΠΑ.



Θ. Μωραΐτης: «Έχουμε ήδη τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα»
Το ΕΣΠΑ μπαίνει μπροστά
Συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ

«Το ΕΣΠΑ επανακτά τον αναπτυξιακό του ρόλο και καθίσταται η ατμομηχανή της εθνικής προσπάθειας για να επανέλθει η οικονομία μας ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, χθες Δευτέρα 29 Αυγούστου, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στους δημοσιογράφους από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.









Στην συνέντευξη τύπου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε τις αλλαγές-τομές που ήδη υλοποιούνται έτσι ώστε, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά,«να μετατρέψουμε το ΕΣΠΑ από ένα πρόγραμμα-λαβύρινθο σε ένα ευέλικτο και δυναμικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη στήριξη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνος Μωραΐτης σημείωσε από την πλευρά του ότι όλα αυτά «είναι τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα από τον «καλοκαιρινό συναγερμό» που σήμανε ο υπουργός για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ».

Ήδη έχουν επιτευχθεί μεγάλα βήματα στην απλοποίηση, αποκέντρωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η υλοποίηση ήδη ενταγμένων έργων και να απεγκλωβίζονται με ταχείς ρυθμούς πόροι από νεκρά έργα.
Στα σημαντικότερα αποτελέσματα από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται:
- Απεγκλωβισμός 2,4 δις € κοινοτικών πόρων από νεκρά έργα και εκχωρήσεις, έργα δηλαδή τα οποία λίμναζαν σε γραφειοκρατικά γρανάζια της διοίκησης δεσμεύοντας πόρους χωρίς αυτοί να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα αυτά τα χρήματα προέρχονται:
1. Από τη μείωση των νεκρών εντάξεων κατά 38% (Μέσα σε τρεις μήνες από 5,5 δις € το Μάιο, μειώθηκαν πλέον σε 3,4 δις €).
2. Από τη μείωση των νεκρών εκχωρήσεων κατά 24% (εξοικονόμηση 320 εκ € από το Μάιο μέχρι σήμερα).
3. Την ένταξη 1000 νέων έργων αξίας 2,23 δις € καθώς και νέων συμβάσεων (1,28 δις €), το δεύτερο τρίμηνο του 2011
- Αύξηση του ετήσιου στόχου κάλυψης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο 19,5% το β΄ τρίμηνο του 2011 από 4,3% το α΄ τρίμηνο του 2011.
- Τα Περιφερειακά προγράμματα που στο πρώτο τρίμηνο κάλυπταν μόλις το 4,4 % του στόχου απορρόφησης του Μνημονίου, το δεύτερο τρίμηνο κάλυπταν το 17,3%, δηλαδή σημείωσαν αύξηση 293%.
- Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί δεξαμενές ώριμων έργων περίπου στο 60% των Προγραμμάτων μέχρι σήμερα, και θα επεκταθούν σε όλα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο 95% και με βάση τις πληρωμές που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει, αναμένεται να επιστραφούν στον προϋπολογισμό αναδρομικά άμεσα 875 εκ €, ενώ με βάση τις πληρωμές που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ως το τέλος του 2011 υπολογίζονται άλλα 400 εκ €. Άρα, έχουμε μια συνολική εξοικονόμηση για το ΠΔΕ, μόνο για το 2011, περίπου 1,275 δις €».
Αναφερόμενος στο θέμα των απεντάξεων νεκρών έργων ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι «δεν είναι κάποιο είδος απειλής η οποία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Λειτούργησε, έφερε αποτελέσματα, κινητοποίησε έναν ολόκληρο μηχανισμό και οδήγησε σε επίσπευση δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων υπό τον φόβο της απένταξης». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η διαδικασία αυτή θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί. Όσα έργα στο τέλος των χρονοδιαγραμμάτων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, θα απενταχθούν, για να υπάρξει χώρος για πραγματικά ώριμα έργα τα οποία ήδη εντοπίζονται και έρχονται προς ένταξη».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου