Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στην Καστανιά Ημαθίας.



Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την 1599η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου που διοργανώνει το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», στην Καστανιά Ημαθίας, την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011.

Tην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ θα παραστεί ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς, Βουλευτές, η στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος πιστών.

Για μια ακόμη φορά εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χιλιάδες προσκυνητές, θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου και παρακολουθώντας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις οποίες 300 και πλέον ποντιόπουλα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.







• Το Σάββατο 13 Αυγούστου και ώρα 21:00μμ στον αύλειο χώρο της εκκλησίας Παναγίας Σουμελά, θα πραγματοποιηθεί Μουσική παράσταση Συναυλία με τίτλο «ΨΥΧΗ & ΣΩΜΑ» με τους Διδάκτορες αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, «εκεί όπου η παράδοση συναντά την εξέλιξη…» 7 νότες στην ανατολή και 7 στην δύση… η συνέχεια επί σκηνής…

• Την Κυριακή 14 Αυγούστου και ώρα 18.00΄ θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά», ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

• Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης θα πραγματοποιηθεί ΄Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμωνα και στην συνέχεια θα ακολουθήσει Επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

• Στις 11.00΄ το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νεόδμητου κτηρίου «ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΕΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ», το οποίο αποτελεί εξολοκλήρου δωρεά των Αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη, στην μνήμη του πατέρα τους αείμνηστου Ζώρα Μελισσανίδη.

Στην μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, για μια χρονιά ακόμη, θα δοθεί από το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» υποτροφία σε αριστεύσασα μαθητή του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.
΄Ηδη εκατό (100) και πλέον εθελοντές αρκετοί από τους οποίους συμμετείχαν και στο Συναπάντημα Νεολαίας, υποστηρίζουν και βοηθούν στις προετοιμασίες της Πανήγυρης του 15Αυγούστου και θα είναι παρόντες για την υποδοχή, τη διευκόλυνση και την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών.
Οι νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος, με τις παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν» και θα «φρουρούν» τη Σεπτή και Θαυματουργή Εικόνα της Σουμελιώτισσας και θα τη συνοδεύσουν τιμητικά στη Λιτάνευσή Της.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου