Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ.



«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως οργανισμός με διεθνή αναγνώριση και ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο οικονομικό και κοινωνικό συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC –Economic and Social Council) αλλά και ως συνεργαζόμενος φορέας στο DPI των Ηνωμένων Εθνών προωθεί μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (παρακάτω) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας 12 Αυγούστου.





ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Το σύνθημα «Αλλάξτε τον κόσμο» είναι πολύ περισσότερο από μια θεματική έννοια για την φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεότητας ∙ αποτελεί ένα πρόσταγμα και μια παρότρυνση που πρέπει να εμπνέει συνεχώς όλους τους νέους.

Πολλοί από τους 1 δισεκατομμύριο νέους του κόσμου υπολείπονται βασικών αγαθών όπως εκπαίδευση, ελευθερία και πρόσβαση στις ευκαιρίες που δικαιούνται. Παρά τους περιορισμούς αυτούς όμως –και σε μερικές περιπτώσεις ακριβώς λόγω αυτών των περιορισμών– οι νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς και οικοδομούν ένα καλύτερο μέλλον. Το χρόνο που πέρασε η νεολαία κατόρθωσε να επιτύχει συγκλονιστικά αποτελέσματα, καθαιρώντας δικτατορικά καθεστώτα και στέλνοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο.









Οι νέοι άνθρωποι, ανοιχτόμυαλοι και προικισμένοι με οξεία αντίληψη κατανοούν τις νέες τάσεις και επικεντρώνουν την ενέργειά τους, τις ιδέες και το κουράγιο τους στην επίλυση των πλέον πολύπλοκων και σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικογένεια μας. Συχνά αντιλαμβάνονται καλύτερα από τις προγενέστερες γενιές ότι μπορούμε να υπερβούμε τις όποιες θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές μας για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι μας. Υψώνουν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των αδυνάτων και όσων καταπιέζονται από φυλετικές διακρίσεις ή αδικούνται λόγω φύλου, καταγωγής ή σεξουαλικής προτίμησης. Λειτουργούν με ευαισθησία στα θέματα που στόχο έχουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του HIV. Και συχνά είναι προπομποί και υπερασπιστές της πράσινης και οικολογικής ανάπτυξης.






Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειές της και να διευρύνει τους ορίζοντες των δυνατοτήτων που δίνονται στους νέους, γυναίκες και άντρες, και να ανταποκριθούν στα απολύτως δικαιολογημένα αιτήματά τους για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, πρόσβαση στην ανάπτυξη και δικαίωμα στην εργασία. Η όποια έλλειψη επένδυσης στην νεολαία μας καταλήγει σε πλαστή και λανθασμένη οικονομία. Αντιθέτως, οι επενδύσεις στην νεολαία μας είναι εξαιρετικά αποδοτικές και παρέχουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Η σημερινή Μέρα σηματοδοτεί το τέλος της του Διεθνούς Έτους Νεότητας, που υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος για την προάσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας όλου του κόσμου. Ελπίζω η μέχρι τώρα εμπειρία μας να είναι η θεμέλια αρχή για να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές τους και να καλύψουμε τις ανάγκες των νέων μας όσο μπορούμε περισσότερο. Στους δε νέους μας απευθύνω ένα μήνυμα μόνο: έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε τον κόσμο. Αδράξτε την!

Γ.Γ. ΟΗΕ




Μοιραζόμενοι την αγωνία του Γ.Γ. θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι και στη χώρα μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στερούνται βασικών αγαθών. Αγαθά που για πολλούς είναι αυτονόητα. Με στόχο την άμεση, αποτελεσματική, ουσιαστική κάλυψη κάθε ανάγκης των παιδιών στη χώρα μας το Χαμόγελο έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Ωστόσο δεν έχουμε μείνει εκεί. Μέσω της έντονης δραστηριοποίησής μας διεθνώς έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με άλλους καταξιωμένους φορείς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Συμμετοχή στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και στο Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children).
• Συντονισμό του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση Παιδιά.
• Εθνικές δράσεις μας έχουν αναγνωριστεί και χαρακτηριστεί διεθνώς ως εξαιρετικά επιτυχημένες και έχουν αποτελέσει πρότυπο για την εφαρμογή τους διεθνώς π.χ. Amber Alert Hellas.
• Καθοριστική συμβολή μας με την υλοποίηση του ECAAS (ECAAS-European Child Alert Automated System), της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας συνεργασίας συστημάτων συναγερμού εξαφάνισης παιδιών.


Μέσω του οργανισμού μας η Ελλάδα έχει πολλαπλά καταξιωθεί και αναγνωριστεί διεθνώς.


Οι Διεθνείς Συνεργασίες μας

• Μέλος του Δ.Σ. του International Centre for Missing and Exploited Children
• Μέλος του CHI (Child Helpline International)
• Μέλος της Διεθνούς Ιστοσελίδας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά - www.missingkids.com
• Μέλος του Δ.Σ. στο Missing Children Europe
• ΜΚΟ με Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC - Economic and Social Council)
• Συνεργαζόμενος Φορέας στο DPI των Ηνωμένων Εθνών
• Mέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Παιδιά του δρόμου (EFSC)



Περισσότερες πληροφορίες στο www.hamogelo.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου